Министарство одбране Републике Србије
 
11.09.2013.

Вежба „Медитеран 05“



На полигону Боровац код базе „Југ“ у току је тродневна завршна вежба еваулације стрељачког вода из Tрећег батаљона Војне полиције који ће,  од 18. до 25. септембра, у оквиру пете ротације, заменити јединицу Војске Србије, ангажовану у склопу словачко-мађарског контигента у мировној мисији на Кипру.

Вежба „Медитеран 05“ представља круну петонедељне обуке припадника вода, започете још 15. јула у Нишу и петодневних непосредних припрема, обављених у Центру за мировне операције у Београду.

Током три наредна дана вишечлани искусни евалуациони тим Копнене војске оцениће оспособљеност стрељачког вода Војне полиције, у коме су и два припадника Прве бригаде Копнене војске, за обављање задатака који се, на основу искустава стечених током претходних ротација, реализују у мировној мисији на Кипру.

- С обзиром на искуство у реализацији обуке јединица за мултинационалне операције, квалитет до сада спроведене обуке те јединице и вежбовне активности које ће овде бити реализоване, можемо рећи да ће наша, увек врло висока, очекивања бити испуњена, рекао је руководилац Тима за евалуацију мајор Игор Јанковић. - Оцене оспособљености и припремљености јединице која одлази у мисију на Кипар донећемо у складу с националним регулативама. У том смислу оцењиваћемо њихову припремљеност у две целине.  Прва је оспособљеност за извршавање задатака у мултинационалној операцији, а друга је провера стеченог нивоа интероперабилности.

О садржају тродневне вежбе евалуације „Медитеран 05“ говорио је њен командант мајор Дејан Виденовић.

- На полигону имитирамо збивања и активности које се одвијају у истуреном базном кампу, сталном и привременом контролном пункту, на осматрачким станицама и током патролирања у зони операција на Кипру, рекао је Виденовић. - На том подељеном медитеранском острву припадници стрељачког вода извршаваће различите задатке, у складу с мисијом коју тамо обављају. Од нивоа њихове оспособљености за извршавање тих задатака зависиће и степен интероперабилности јединице с јединицама других армија, ангажованим у мировној мисији. Зато је нужно да и ова вежба буде што приближнија стварној ситуацији на Кипру. С обзиром на наше искуство, стицано током неколико година, верујем да ће резултати бити у оквиру очекиваних.

Говорећи о својим очекивањима од вежбе, на којој треба да покаже колико је јединица којом командује оспособљена за извршавање бројних задатака, командир вода капетан Милан Ристић је рекао:

- На Кипру обављамо три различита задатка. Два одељења ће бити смештена на бази „Стефан Немања“ и ангажована на задацима патролирања у зони одговорности у Сектору 4, једно одељење обавља осматрачке задатке у селу Било, а два одељења су у Кампу „Генерал Штефанек“ где обезбеђују базу.  Резултати исказани од средине јула до данас дају нам за право да се надамо високој оцени Тима за евалуацију и успеху у обављању задатака због којих одлазимо у мировну мисију, рекао је капетан Ристић.