Министарство одбране Републике Србије
 
09.09.2013.

Регионални курс трагања и спасавања на Тари



Четвородневни регионални курс „Координатор операцијом трагања и спасавања“ почео је данас на Тари у хотелу „Оморика“ Војне установе „Тара“. Циљ курса је информисање и едукација припадника националних институција које се баве трагањем и спашавањем о улогама и одговорностима тимова који се ангажују у овим акцијама и упознавање са најбољом праксом планирања, организовања и извршења мисије трагања и спашавања.

Организатори курса су Министарство одбране Србије, Министарство одбране Краљевине Данске и Регионални центар за сарадњу – ~RACVIAC~, а учесници долазе из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Албаније, Данске, Литваније, Италије и Либије.

Отварајући курс помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић истакао је да природа изазова који се не заустављају на границама једне државе све чешће условљава да системи и процедуре намењени одговору на те изазове буду пројектовани прекогранично или наднационално, уз највећи могући степен интероперабилности.

- Министарство одбране Србије учествује у свим регионалним одбрамбеним иницијативама на подручју Југоисточне Европе. Верујемо у заједнички циљ који повезује наше суседе и нас – успостављање дугорочно одрживе регионалне безбедности која ће створити услове за економски напредак, изградњу правног система и развој ефикасних институција да би се читав наш регион интегрисао у уређени систем Европске уније – истакао је помоћник министра Јовановић, напомињући да овај курс доприноси већој прекограничној сарадњи у области трагања и спашавања и унапређењу рада националних служби у овој области.

На отварању су говорили и амбасадор Бранимир Мандић, директор ~RACVIAC-а~ и потпуковник Ове-Уруп Мадсен из Данске који је и координатор овог регионалног курса.

Министарство одбране Србије подржава ову програмску активност ~RACVIAC-а~ имајући у виду интерес за унапређивање рада националне службе трагања и спашавања у којој припадници Ваздухопловства и ПВО учествују са тимовима и хеликоптерима у непрекидном дежурству, као и пуну подршку свим регионалним иницијативама за бољу сарадњу у Југоисточној Европи.