Министарство одбране Републике Србије
 
30.08.2013.

Помоћник министра Јовановић примио новоименовану амбасадорку Индије



Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић примио је данас новоименовану амбасадорку Републике Индије у Београду Њ.Е. Нариндер Чаухан.

Јовановић је амбасадорку Чаухан упознао са организацијом Министарства одбране Републике Србије и функционалним задацима и улогом Сектора за политику одбране. Он је констатовао да две земље имају одличне политичке односе засноване на пријатељском историјском наслеђу и узајамном уважавању, али да има простора за даље унапређење сарадње на свим нивоима, посебно у области економске и сарадње у области одбране.

Амбасадорка Чаухан је нагласила да се радови у Инђији одвијају предвиђеном динамиком, истакавши своја очекивања да ће IT парк, као и планирани Тренинг центар, бити тек почетак у низу заједничких пројеката две владе који ће донети обострану корист, а према убеђењу индијске стране и промоцију Србије као природног лидера у региону. Индија поздравља наше напоре за учлањење у ЕУ и нуди своју безрезервну подршку и добре услуге. Амбасадорка Чаухан истиче спремност индијске стране да својим саветима пренесе огромна искуства која је стекла у преговорима са ЕУ и Светском трговинском организацијом, како би се створили услови за опоравак и брзи економски раст Србије.

Наглашено је да постоје сви услови да сарадња у области одбране достигне висок ниво општих и политичких односа. Истакнуто је уверење да ће недавно представљени новоименовани изасланик одбране Индије са седиштем у Прагу допринети унапређењу сарадње у областима војног образовања, војне медицине, војно-техничке и војно-економске сарадње у наредном периоду.

На крају разговора, амбасадорка Чаухан пренела је позив индијског секретара одбране да висока делегација Министарства одбране Републике Србије у наредном периоду посети Индију ради идентификовања могућих облика сарадње. Она је посебно истакла потенцијале истраживања и реализације пројеката у области одбрамбене производње, уз могућност заједничког наступа на трећим тржиштима, нагласивши да ће својим личним ангажовањем допринети постизању тог циља.