Министарство одбране Републике Србије
 
29.08.2013.

Посета делегације Министарства одбране Републици Хрватској



Делегација Министарства одбране, коју је предводио помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић, боравила је у посети Министарству одбране Републике Хрватске. Током сусрета са помоћником министра за одбрамбену политику Републике Хрватске Зораном Дрчом, помоћник министра Јовановић је информисао о ставовима Србије о политичко-безбедносној ситуацији у региону, ангажовању припадника МО и ВС у мировним мисијама и операцијама, као и стратегијско-доктринарним и планским документима у систему одбране Србије.

Констатовано је да постоји обостран интерес за унапређење и интензивирање билатералне војне сарадње у наредном периоду. Министарство одбране Републике Србије заинтересовано је за успостављање сарадње у свим областима од заједничког интереса, а посебно у области војног школства и војног здравства.

Иницијатива министра одбране Републике Србије за унапређење сарадње конкретизована је кроз неколико предлога области будуће сарадње: школовање и усавршавање, АБХО, војно-војна, сарадња војних индустрија, област буџетирања, као и друге облике сарадње од обостраног интереса.

Такође, заједнички је констатовано да је потребно наставити разговоре о синхронизацији регионалних иницијатива и могућностима за њихово прилагођавање стварним потребама региона. Закључено је да ће Република Србија у склопу свог председавања Мултинационалном саветодавном групом Центра за безбедносну сарадњу ~RACVIAC~, у периоду од октобра 2013. до октобра 2014. године, наставити да ради на приоритетима које је Хрватска започела као претходна држава председавајућа тим телом.

За време посете потписан је План билатералне војне сарадње између два министарства одбране.

Договорено је да се наредне билатералне консултације одрже 2014. године у Београду.