Министарство одбране Републике Србије
 
29.08.2013.

Помоћник министра Јовановић са амбасадором Холандије



Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић и амбасадор Краљевине Холандије Њ. Е. Лорен Луис Стоквис данас су током састанка у Министарству одбране разменили мишљења о сарадњи два министарства у области одбране.

Помоћник министра Јовановић рекао је да Србија цени подршку Холандије за отпочињање приступних преговора о прикључењу Србије Европској унији. Он је оценио да би искуство Холандије у преговарачком процесу значајно допринело убрзању тока преговора.

Досадашња сарадња у области одбране је добра и тежишно се одвија кроз подршку развоја подофицирског кора, развоја капацитета цивилно-војних односа и цивилно-војне сарадње, примену хуманитарног права у оружаним сукобима и размену искустава по питању родне равноправности.

Јовановић је позвао холандску страну да активним учешћем у раду Радне групе Србија-НАТО допринесе достизање Партнерских циљева Србије.

Амбасадор Стоквис је пренео заинтересованост Холандије да настави са подршком Министарству одбране Републике Србије у тежишним областима сарадње. Он је додао и да Холандија жели да настави сарадњу у области обуке подофицирског кора кроз конкретне пројекте.

Постигнута је обострана сагласност да се у наредном периоду сагледају модалитети сарадње кроз пројектни приступ помоћи Министарства одбране Краљевине Холандије Министарству одбране Републике Србије.