Министарство одбране Републике Србије
 
28.08.2013.

Делегација Министарства одбране у ~RACVIAC~-у



Током билатералне посете Републици Хрватској, делегација Министарства одбране и Министарства спољних послова Републике Србије, коју је предводио помоћник министра одбране за политику одбране Мирослав Јовановић, посетила је Центар за безбедносну сарадњу – ~RACVIAC~ у Ракитју. Том приликом, одржан је састанак са менаџментом Центра на челу са амбасадором Бранимиром Мандићем.

На састанку, представници МО упознати су са основним садржајима и активностима које се реализују у раду ~RACVIAC~-а. Представљени су пројекти рада међународних активности које се тренутно реализују, као и оне које ће се реализовати до краја године. Република Србија, као чланица ~RACVIAC~-а, биће домаћин и организатор са Министарством одбране Краљевине Данске, међународног програма обуке припадника Службе трагања и спасавања (СТС), која ће бити реализована током септембра ове године. Усаглашене су и даље активности међународне обуке СТС, као и програми и садржаји у наредној години.

Током разговора, разматрани су модалитети планирања и координација активности ~RACVIAC~-а са ОЕБС, Регионалног савета за сарадњу, као и другим регионалним иницијативама за сарадњу у области одбране.

Република Србија преузеће дужност једногодишњег председавања Мултинационалном саветодавном групом (~МАG~) од октобра ове године. Наставак програмског рада ~RACVIAC~-а биће тема разговора и током билатералних разговора са представницима Министарства одбране Републике Хрватске.

Подршку у раду делегације МО током боравка у ~RACVIAC~-у пружили су представници Амбасаде Републике Србије у Хрватској, на челу са министром саветником, Босом Продановић.