Министарство одбране Републике Србије
 
27.08.2013.

Унапређење сарадње Србије и Бугарске у области контроле наоружања



Делегација Министарства одбране Републике Србије у којој су били припадници Верификационог центра Управе за међународну војну сарадњу потписала је, за време посете Републици Бугарској, Протокол између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Републике Бугарске o мерама за јачање поверења и безбедности које допуњују Бечки документ 2011. Протокол су потписали начелник Верификационог центра потпуковник Арсеније Вукојевић и начелник Одељења за НАТО, ЕУ и регионалне иницијативе Управе за стратегијско планирање капетан бојног брода Румен Радев.

Реч је о Протоколу који допуњује Бечки документ 2011. Министарствo одбране Републике Србије придајe изузетан значај мерама за развој поверења, безбедности и сарадње на регионалном и глобалном нивоу. Два министарства су још 2005. године потписала Протокол у области контроле наоружања (заснован на Глави Х Бечког документа 1999 и члану V Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини из 1995. године). Протокол је спровођен доследно и успешно, у складу са могућностима и интересима два министарства.

Будући да је у међувремену дошло до промена које су условиле потребу ажурирања Бечког документа 1999 (који сада носи назив Бечки документ 2011), Министарство одбране Републике Бугарске је 2012. године покренуло иницијативу да се изради и потпише ажурирани Протокол о мерама за јачање поверења и безбедности, које допуњују Бечки документ 2011. Министарство одбране Републике Србије подржало је поменуту иницијативу.

Нови Протокол ће обезбедити још успешнији наставак сарадње два министарства, посебно у области контроле наоружања и тиме допринети јачању безбедности и стабилности у региону.