Министарство одбране Републике Србије
 
19.08.2013.

Заставник Миловановић у хуманој мисији



Ни у пензији нема одмора за заставника Зорана Миловановића, чије хумано дело и ентузијазам служе на част нашој војсци. Тај педесетједногодишњи Ужичанин, некад подофицир за пример у јединицама ваздушног осматрања, јављања и навођења, данас је предводник низа хуманитарних акција и промотер чувене кампање „Битка за бебе”, захваљујући којој су многе болнице стекле модерну опрему, а он – орден. И то као вишегодишњи волонтер – у срцу и души.

Карактерна црта

Хуманост је Зорану карактерна црта – стална жеља да некоме помаже. Чинио је то и док су га свакојаким странама носиле воде војне професије – завршио је 1981. године у Рајловцу Ваздухопловнотехничку средњу војну школу, па од тада до 2005. службовао у јединицама ВОЈИН у Качареву, на Јахорини, Златибору и у Команди Ужичког корпуса, а нарочито се та врлина испољила у његовим пензионерским данима (због операција кичме отишао у инвалидску пензију).

До сада је, на пример, добровољно дао крв 48 пута, с тим што је сам организовао шест акција, на којима је драгоцену течност дало више од 150 људи. Први је становник Ужица који је, заједно са супругом Аном, у априлу 2007. године на ВМА завештао органе. Сада је промотер кампање завештања – „Продужи живот”. У његовој организацији, за неколико месеци органе су завештала 103 становника града на Ђетињи.

Још 1990. године Зоран се истакао у акцији прикупљања новца да мали Ужичанин Филип Максимовић, његово кумче, оперише око у Бостону. Вредело је – за Филипа је небо постало плаво, сада је он леп и здрав момак. А заставник делује и у својој струци: оснивач је и председник општинске организације Удружења пензионисаних подофицира у Ужицу. Анимирао је приличан број колега да се укључе у Удружење које се бори за стечена, а неостварена права подофицира, корисника војне пензије.

Миловановић је, ипак, највредније резултате постигао последње две године у акцији „Битка за бебе” Фонда „Б92”. Захваљујући њему Ужице се прочуло по вредним донацијама за набавку инкубатора за тамошњу болницу.

Волонтерски рад

– Са супругом Аном имам три сина – Данила, рођеног 1997. године и близанце Алексу и Вељка, које смо добили у време бомбардовања НАТО-а. Сва тројица, рођена пре термина, прве дане провели су у старим инкубаторима Одељења неонатологије Опште болнице у Ужицу. У жељи да допринесем да се то одељење модернизује и набаве нови инкубатори, лично сам се јавио Фонду „Б92” и потом укључио у заиста лепу акцију „Битка за бебе”. Најпре као председник Савета родитеља Прве основне школе у Ужицу, где сам осмислио и водио акцију ђака и наставника, да бих касније успео да „дигнем на ноге” цео град, па и већи део Златиборског округа. И то свакодневним волонтерским радом, анимирајући привреднике да своје донације за набавку савремених инкубатора и остале опреме уплате Фонду. Организовао сам више од 50 активности у којима су, уз привреду, учествовале школе, канцеларије за младе, фудбалски клубови – наводи Зоран.

До сада је на тај начин прикупљено и за Одељење неонатологије у опреми обезбеђено 135.000 евра (неонатални вентилатор, седам најсавременијих инкубатора, још десет апарата). Миловановић управо завршава донацију за породилиште од 18.000 евра. Тако ужичко здравство, кад је о бризи за бебе реч, постаје најопремљеније у Србији.

Уз то Зоран је, ширећи добру енергију, за акцију „Битка за бебе” анимирао своје познанике из Крагујевца, Пирота, Деспотовца, Ивањице, Баточине... Од септембра 2011. године на нивоу Србије прикупљена су средства за набавку 207 нових инкубатора, који су већ испоручени неонатолошким установама.

А заставнику су стигла признања – на свечаности у Дому Народне скупштине од Фонда „Б92”, као најистакнутији појединац у кампањи, добио је орден акције „Битка за бебе”. Председник Управног одбора Фонда Веран Матић, при уручивању првих пет инкубатора ужичкој болници, истакао је да због највеће активности Ужице заслужује епитет „града хероја акције Битка за бебе”.