Министарство одбране Републике Србије
 
25.07.2013.

Годишњица Карађорђеве смрти



У цркви Светог Ђорђа на Опленцу у Тополи полагањем венаца и одавањем државне и војне почасти је обележена 196. годишњица смрти вође Првог српског устанка, вожда Карађорђа.

Ловорове венце крај саркофага вожда Карађорђа положили су држави секретар министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, управник Задужбине Карађорђевића Драган Вељић и представници Друштва за неговање традиције и ослободилачких ратова до 1918. године.

Карађорђе Петровић био је предводник Првог српског устанка и један од најзначајнијих војних заповедника у Србији између 1804. и 1813. године. Његови највећи успеси на бојном пољу биле су битке на Иванковцу 1805. године, Мишару и Делиграду 1806. године и борбе за ослобођење Београда 1807. године. Карађорђе је убијен 25. јула 1817. године у Радовањском Лугу крај Велике Плане.

Обележавајући годишњицу смрти прослављеног вође Првог српског устанка, Србија одаје почаст вожду Карађорђу - утемељитељу нововековне српске државе.

Танјуг