Министарство одбране Републике Србије
 
23.07.2013.

Сарадња са Уједињеним Краљевством у области здравства



Делегација Министарства одбране, коју је предводио начелник Управе за војно здравство бригадни генерал проф. др Зоран Поповић, посетила је Другу санитетску бригаду ОС Уједињеног Краљевства у Јорку где се упознала са капацитетима војне болнице и посматрала симулацију Лаке пољске болнице ~''Bastion Role 3''~.

Делегација је, током посете, обишла полигон за обуку санитетске службе ОС Уједињеног Краљевства и капацитете који су ангажовани за извођење вежбе, модел трупа хеликоптера ''Чинук'' у коме осмочлани тим за брза дејства увежбава збрињавање повређеног, као и модел болнице ~''Bastion''~, која се налази у провинцији Хелманд у Авганистану.

Бригадни генерал проф. др Поповић оценио је да постоји начин како да се виђена симулација примени у Србији, у циљу унапређења постојећих вежбовних капацитета. Он је предложио да се у наредном периоду размотри могућност упућивања припадника санитетске службе Министарства одбране Републике Србије на заједничке вежбе овог типа са Оружаним снагама Уједињеног Краљевства као вид заједничке подршке трупама за учешће у међународним мисијама у наредном периоду.

Помоћник начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства за здравство генерал-мајор Џереми Роуан подржао је предлог о упућивању припадника санитетске службе МО и ВС на заједничке вежбе и обуку у Уједињеном Краљевству. Такође, он је оценио да су истраживања у области токсикологије у Србији знатно напреднија и да је, поред ратне хирургије, то област сарадње коју британска страна жели да успостави са санитетском службом оружаних снага Србије.