Министарство одбране Републике Србије
 
17.07.2013.

Округли сто о односу Србије и НАТО



Помоћник министра одбране за политику одбране Мирослав Јовановић учествовао је данас на округлом столу у организацији „Новог магазина“ о теми „Да ли ће се мењати односи Србије и НАТО после почетка преговора о придруживању Европској унији“. Дискусија је одржана у просторији Привредне коморе Србије.

Јовановић је говорио у оквиру панела „Развој и перспективе односа Србије и НАТО и могућности сарадње у оквиру Партнерства за мир“. Он је том приликом истакао да је Република Србија у децембру 2007. године декларисала војну неутралност, и да је сарадња Србије и НАТО формално регулисана потписивањем Оквирног документа 2006. године и приступањем Програму „Партнерство за мир“.

– Дозвољени оквир међународне сарадње у области одбране обухвата учешће у безбедносним аранжманима Организације Уједињених нација, активно учешће у Организацији за европску безбедносну сарадњу (ОЕБС), учешће у активностима Савета Европе, затим учешће у НАТО програму „Партнерство за мир“, учешће у Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније, учешће у регионалним безбедносним иницијативама и билатералну сарадњу са заинтересованим и демократским државама, рекао је помоћник министра.

Он је додао и да се садржаји сарадње Србије са НАТО одвијају ангажовањем у механизмима Партнерства за мир као што су Индивидуални акциони план партнерства ~(IPAP)~, Процес планирања и прегледа ~(PARP)~, затим Индивидуални програм партнерства и сарадње~ (IPCP)~, Концепт оперативних способности (ОСС) и Програм за изградњу интегритета и смањење корупције ~(BI)~.

– Сарадња се такође одвија кроз рад Групе Србија-НАТО за реформу одбране ~(DRG)~, учешћа представника наше земље у Парламентарној скупштини НАТО, комитетима и радним групама доступним за партнере, затим, током учешћа на састанцима Америчко-јадранске повеље (А-5) у којој наша земља има статус посматрача, као и током заједничких активности Војске Србије и мисије ~KFOR~.

Учесници округлог стола били су и начелница одељења за НАТО и Партнерство за мир у Сектору за безбедносну политику Министарства спољних послова Дијана Иванчић, амбасадор Словачке у Србији Њ. Е. Јан Варшо, изасланик одбране Аустрије бригадни генерал Рајнхард Шоберл. О теми „Србија, НАТО и Европа“ говорили су професор Факултета политичких наука Предраг Симић, директорка Београдског центра за безбедносну политику Соња Стојановић Гајић, директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић и пројект менаџер Атлантског савета Борис Вицулин.

У оквиру дебате, истраживач Ипсос стратеџик маркетинга Марко Уљаревић представио је резултате истраживања ставова грађана Србије о НАТО и Европској унији, према којима је 53 одсто грађана за чланство у Унији, а 13 одсто за приступање Алијанси.