Министарство одбране Републике Србије
 
09.07.2013.

Програм Глобалне иницијативе за мировне операције



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, на челу са помоћником министра за политику одбране Мирославом Јовановићем састала се са представником Стејт департмента, Мајклом Смитом, директором програма Глобалне иницијативе за мировне операције, као и представницима Европске команде ОС САД и Националне гарде Охаја.

Тема састанка била је анализа досадашње сарадње и сагледавање могућности за њено унапређење у оквиру програма Глобалне иницијативе за мировне операције.

Јовановић је представио планове Министарства одбране и Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама, које се реализују под покровитељством УН и ЕУ, као и планове даљег развоја капацитета базе „Југ“, који за циљ имају намеру стварања центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама међународног карактера. Презентовани су и досадашњи резултати активности које Министарство одбране и Војска Србије предузимају у оквиру реализације активности везаних за Резолуцију СБ ОУН број 1325.

Смит је истакао да је Република Србија један од најбољих примера са којима САД сарађује у оквиру програма Глобалне иницијативе за мировне операције и додао да америчка страна подржава мере које МО и ВС предузимају на развоју базе „Југ“, у складу са дефинисаним Мастер планом. Он је потврдио спремност САД да и даље активно учествују у развоју капацитета базе „Југ“ и рекао да би САД требало да користе искуства које Србија има у реализовању обуке и учешћа јединица у мултинационалним операцијама, као модел и показатељ другим државама које су опредељене за учешће у сличним операцијама.

Смит и Јовановић су закључили да сарадња у оквиру програма Глобалне иницијативе за мировне операције треба да се настави у складу са обостраним интересима.

У оквиру посете, делегација САД састаће се са представницима Генералштаба, Центра за мировне операције Здружене оперативне команде, Команде Копнене војске, Министарства спољних послова и посетиће базу „Југ".