Министарство одбране Републике Србије
 
27.06.2013.

Интензивирање војне сарадње са Чешком



Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић примио је данас делегацију Mинистарства одбране Чешке Републике. У саставу делегације били су начелник Кабинета министра одбране Франтишек Шулц, досадашњи изасланик одбране Чешке Републике у Србији пуковник Лорант Куртоши, нови изасланик одбране Чешке Републике у Србији пуковник Јозеф Војтек и Павел Филипек из Одељења за војне ветеране Mинистарства одбране Чешке Републике.

У пријатељском и отвореном разговору оцењено је да су билатерални односи две земље традиционално добри, праћени интензивним политичким и економским дијалогом, уз сагласност о многим питањима од обостраног интереса. Изражена је и захвалност Чешкој на подршци чланству Републике Србије у ЕУ.

Сарадња у области одбране је развијена и одвија се  у области војног образовања, логистике, АБХО и стандардизације. Успостављена је одлична војно-војна сарадња и сусрети на највишем нивоу. Истакнута је и добра сарадња НАТО Центра изузетности АБХО из Вишкова и ЦУК АБХО из Крушевца, као и Универзитета одбране у Београду и Брну.

Јовановић је пренео кључне спољнополитичке ставове Србије уз напомену да Србија улаже максималне напоре како би се испунили сви потребни услови за улазак Србије у Европску унију, али без угрожавања националних и државних интереса. Он је похвалио  спремност Чешке Републике да подржи Србију на њеном путу ка Европској унији и захвалио Амбасади Чешке у Београду – као контакт амбасади за сарадњу Србије са НАТО на пруженој помоћи кроз подршку у раду Групе Србија - НАТО за реформу одбране, као и финансирање реформе система одбране и различите активности кроз Поверилачке фондове Партнерства за мир. Наглашено је да у наредном периоду треба пронаћи модалитете за унапређење  војноекономске сарадње.

Помоћник министра је истакао да су за Србију значајна чешка искуства по питању  безбедносних и одбрамбених аспеката прикључења ЕУ, посебно у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, учешћа у борбеним групама ЕУ, сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом, као и искуства из учешћа у мултинационалним операцијама и планирању буџета система одбране.

Франтишек је као допринос пријатељским односима два народа и оружаних снага истакао чешку донацију,  звоно које је данас даривано манастиру Свети Ђорђе у Ћелијама код Лајковца, где су сахрањени српски и аустроугарски војници након Колубарске битке 1914. године.

Он је  пренео спремност чешке стране за даље интензивирање билатералне војне сарадње, као и размену искуства војних ветерана.
 
Значајна активност билатералне војне сарадње у току ове године је и учешће припадника Војске Србије и Оружаних снага Чешке на вежби ~CAPABLE LOGISTICIAN 2013 ~која је одржана у Словачкој од 8. до 23. јуна ове године, уз подршку Међународног логистичког координационог центра из Прага.