Министарство одбране Републике Србије
 
24.06.2013.

Састанак помоћника министра Јовановића са представницима Машинског факултета и Факултета безбедности



У Сектору за политику одбране одржан је састанак помоћника министра за политику одбране Мирослава Јовановића са представницима Машинског факултета и Факултета безбедности Универзитета у Београду, проф. др Момчилом Милиновићем и проф. др. Жељком Иванишем.

Теме састанка биле су анализа досадашњег тока реализације научно-истраживачког пројекта „Рентабилни избор нових технологија и концепција одбране кроз друштвене промене и стратешке оријентације Србије у 21. веку“ и могућност Министарства одбране да убудуће подржава пројекат.

Пројекат се реализује под покровитељством Министарства науке и просвете и представља облик цивилно-војне сарадње, будући да су његови главни носиоци цивилне академске установе, али је у истраживачком тиму (уз одобрење министра одбране) од 2010. године, ангажован одређени број припадника Министарства одбране и Војске Србије.

На састанку је закључено да Сектор за политику одбране, као основна унутрашња јединица Министарства одбране надлежна за планирање научне делатности, представља референтну тачку преко које је могуће и потребно надаље координирати ангажовање лица и установа из система одбране у овом значајном пројекту.

Помоћник министра нагласио је спремност Министарства одбране да институционално помогне сваки вид научноистраживачке делатности за који се утврди да може теоријски и практично унапредити ефикасност рада система одбране. У том контексту, предложио је израду Меморандума о разумевању којим би дугорочно била дефинисана сарадња МО, Машинског и Факултета безбедности на овом пројекту.

Договорено је да Дирекција за управљање пројектима Сектора за буџет и финансије МО, у сарадњи са руководиоцем пројекта (проф. Милиновићем), Управом за стратегијско планирање и Војном академијом, уради  анализу ефикасности досадашњег тока реализације пројекта, идентификује кључна достигнућа, остварену корист за систем одбране и најзначајније тешкоће на које се наишло у досадашњем раду, као и да изради динамички предлог даљих заједничких активности.

Састанку су присуствовали начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране МО, генерал-мајор проф. др Митар Ковач и директор Дирекције за управљање пројектима Сектора за буџет и финансије МО, др Прода Шећеров.