Министарство одбране Републике Србије
 
22.06.2013.

"Дипломац 2013"



На интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ крај Ћуприје данас су кадети и кадеткиње завршне године 134. класе Војне академије успешно извели тактичку вежбу са бојевим гађањем "Дипломац 2013".

Циљ вежбе био је оспособљавање за планирање, организовање и извођење тактичких вежби, као и оних са бојевим гађањем, провера нивоа оспособљености кадета за прве официрске дужности, а један од тежишних циљева увек је и увежбавање и примена мера безбедности и заштите у току реализације вежбе.

Провери оспособљености кадета и кадеткиња присуствовали су помоћник министра одбране за људске ресурсе Јован Мијаковић, начелник Војне академије генерал–мајор Младен Вуруна и други гости, а активну подршку релизацији “Дипломца 2013“ пружили су Команда Копнене војске, Команда за обуку и Бригада везе.

Према речима пуковника Дејана Ранђеловића, руководиоца вежбе, „Дипломац 2013“ је по обиму и садржају нешто другачији од досадашњих. На првој радној тачки изведен је приказ рода везе на одржавању веза телекомуникационог центра, потом су будући команданти вода и нишанџије, приказали рад тенковског вода на припреми за марш и борбу, а та радна тачка обухватила је и приказ поступака механизованог одељења борбеног возила пешадије, по добијању одговарајуће команде.

Круна „Дипломца 2013“ била је реализација тактичке вежбе бојевог гађања по теми „Ојачани стрељачки вод у одбрани“ и „Тенковски вод ојачан механизованим одељењем у нападу из покрета“. Сценарио је предвидео напад непријатеља јачине механизованог батаљона, који је имао намеру да се, нападом из покрета, пробије у рејон Пасуљанске ливаде и обезбеди даљи напредак.

Једна од тежишних тачака приказа било је непосредно праћење међусобне комуникације командира вода и одељења. Током активности, успешно је демонстрирано садејство пешадисјких и оклопних јединица на неутралисању непријатеља.

Честитајући кадетима и кадеткињама у своје и у име министра одбране Александра Вучића успешно изведену активност, помоћник министра за људске ресурсе Јован Мијаковић пожелео им је да знања и вештине које су стекли и данас успешно приказали никада не употребе у рату.

Начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна поручио је кадетима да је данашња вежба врхунац њиховог школовања у Војној академији и практична провера знања будућих официра Војске Србије.

– Озбиљни задаци вас очекују већ за два месеца у јединицама наше Војске и данас сте последњи пут имали заједничку вежбу а да су поред вас командири, инструктори и наставници. Већ од сутра мораћете да преузмете потпуну одговорност за све активности које ћете извршавати, рекао је начелник Војне академије и појаснио да то значи извршавање добијених задатака, уз истовремено чување људи и поверене технике.

Кадете завршне године свих студијских програма Војне академије, после данашње вежбе, очекују испити и завршетак дипломског рада, а 14. септембра, испред Скупштине Републике Србије, биће свечано промовисани у чин потпоручника Војске Србије.

photoФОТОГАЛЕРИЈА