Министарство одбране Републике Србије
 
21.06.2013.

Сарадња Републике Србије са ~OPCW~



Делегацију Организације за забрану хемијског оружја ~(Оrganisation for the Prohibition of Chemical Weapons-OPCW)~, коју је предводио шеф одсека за обуку Инспектората ~OPCW~ Франц Онтал, примио је помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић и том приликом истакао да је посета делегације ~OPCW~ Министарству одбране потврда континуитета успешне сарадње Републике Србије са ~OPCW~ у области имплементације Конвенције о забрани развоја, производње, складиштења и употребе хемијског оружја и о његовом уништавању.

Сарадња са ~OPCW~ у области заштите од хемијског оружја значајно доприноси промоцији Министарства одбране и Војске Србије на међународном плану, пре свега капацитета и активности ЦУК АБХО као Регионалног центра за обуку кадрова у области заштите од оружја за масовно уништавање, Војномедицинске академије и других капацитета којима у овој области располаже Република Србија.

Центар за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу у сарадњи са Организацијом за забрану хемијског оружја и у 2013. години наставља традицију започету 2007. године, са реализацијом тренинга за инспекторе ~OPCW~ са високо токсичним хемикалијама који ће и ове године, у времену од 29. септембра до 4. октобра, године бити реализовани у Републици Србији.

Франц Онтал је изразио задовољство досадашњом сарадњом са Републиком Србијом и захвалио се на помоћи коју Министарство одбране и Војска Србије пружа Инспекторату ~OPCW~ током реализације тренинга инспектора ~OPCW~ са високо токсичним хемикалијама. У светлу актуелне ситуације у вези са употребом хемијског оружја у Сирији, посебно је истакао значај и искуства са вежбе „Истрага наводне употребе хемијског оружја“ коју је Инспекторат ~OPCW~, у сарадњи са ЦУК АБХО и Војномедицинском академијом, током 2012. године реализовао у Републици Србији.

Република Србија је од потписивања Конвенције о забрани хемијског оружја испунила кључне обавезе које Конвенција предвиђа за све државе чланице и усвојила документе неопходне за њену непосредну имплементацију, што је резултирало бројним активностима које Министарство одбране и Војска Србије реализује у сарадњи са ~OPCW~ у области заштите од хемијског оружја.