Министарство одбране Републике Србије
 
20.06.2013.

Промоција монографије „Војна служба безбедности у Србији“



Монографија „Војна служба безбедности у Србији“, аутора Светка Ковача и Ирене Поповић Григоров биће представљена јавности 21. јуна у 14 часова у Свечаној сали Дома Војске Србије.

Књига је конципирана тако да читаоцима отвара могућност да сагледају историјски развој војне службе безбедности, делокруг и надлежности, механизме контроле, организацију и руковођење и друга питања од значаја за њен рад.

Ова монографија израз је не само жеље Војнобезбедносне агенције да прикаже историјски пут и највеће проблеме којима се служба бавила у најтежим временима за Србију и Југославију, већ и воље да на овај начин отвори своја врата широј јавности и открије неке од својих добро чуваних тајни.

Позадина историјских догађаја, нарочито великих, саткана је од судбина њихових, често непознатих учесника и сведока. Тим трагом су у књизи испричани најзанимљивији и најзначајнији случајеви из рада службе, попут покушаја немачке обавештајне службе да се домогне тајних података о нашем ловачком авиону ИК-3, као и необичан живот и судбина једног краљевог официра.

Посебну вредност књиге представља чињеница да се у њој први пут отвара свет великих тајних операција које су вођене да би се пресекла обавештајна делатност страних служби у војсци, као и да би се супротставило терористичким претњама, нарочито албанских сепаратиста.

О књизи ће говорити рецензент др Бојан Димитријевић и аутори.

Молимо вас да акредитације за праћење овог догађаја пошаљете на ~info@mod.gov.rs~, до 11 часова сутра, 21. јуна.