Министарство одбране Републике Србије
 
17.06.2013.

Састанак са представником организације „Међународна транспарентност"



Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић састао се са представником програма „Одбрана и безбедност“ организације „Међународна транспарентност Велика Британија“, бригадним генералом у пензији, Аланом Волдроном.

Теме разговора биле су оцена стања присуства ризика од корупције у систему одбране Републике Србије, a према истраживању које је „Међународна транспарентност“ објавила у јануару 2013. године и на основу посматраних показатеља из 2011. године (према којима је Република Србија сврстана у групу „Д ПЛУС“ – држава у којима је уочен висок степен ризика од појаве корупције у ресору одбране), као и могућности за сарадњу Министарства одбране и „Међународне транспаретности“ у наредном периоду.

Закључено је да обе стране имају интерес за будућим истраживањима и усавршавањем кадра који би повећали способност Министарства да унутар система одбране идентификује критична места за могуће појаве облика корупције, организованог криминала и нарушавања професионалног интегритета, као и за сарадњом на развоју механизама помоћу којих би такви облици непожељног деловања, у највећој могућој мери, били сузбијани.

Препоручено је да, кроз интензивну размену информација, буде усаглашен нацрт споразума којим ће бити регулисана дугорочна сарадња Министарства одбране и „Међународне транспарентности“, уз могуће ангажовање партнерских држава и међународних организација.

Састанку су присуствовали представници Управе за стратегијско планирање и Института за стратегијска истраживања Сектора за политику одбране МО.