Министарство одбране Републике Србије
 
13.06.2013.

Потписан План билатералне војне сарадње са Турском



Начелник Управе за међународну војну сарадњу бригадни генерал Љубомир Николић потписао је данас са изаслаником одбране Републике Турске у Београду пуковником Ридваном Јуџелом Јилдизом План билатералне војне сарадње са Републиком Турском за 2013. годину.

Обострано је изражено задовољство нивоом достигнуте сарадње у области одбране и тенденцијом даљег унапређења. Сарадњу карактеришу сусрети на високом нивоу и велики број активности. Тежиште сарадње је у активностима у оквиру регионалних безбедносних интеграција и иницијатива, школовању и обуци, учешћа у заједничким вежбама специјалних снага, као и војноекономској сарадњи.

Број планираних активности у 2013. години представља квалитативан напредак и наставак сарадње у успостављеним областима, у условима ограничених буџета. Главна активност у 2013. години је узвратна посета начелника Генералштаба ОС Турске генерала Неџдета Озела Републици Србији.

Истакнута је потреба да се размотре могућности даљег интензивирања сарадње у области војног образовања кроз размену официра на различитим нивоима усавршавања, као и војноекономске сарадње.