Министарство одбране Републике Србије
 
04.06.2013.

Сусрет државног секретара Николића и заменика помоћника секретара одбране САД др Фаркаш



Делегација Министарства одбране Србије, коју је предводио државни секретар Александар Николић, разговарала је данас са заменицом помоћника секретара одбране Сједињених Америчких Држава др Евелин Фаркаш.

„Задовољство нам је што смо одржали делотворне и конструктивне састанке који представљају резултат континуираног унапређења сарадње између Републике Србије и САД у области одбране“, рекао је државни секретар Николић.

Ово је други пут од априла како се сусрећу високи званичници министарстава одбране две земље, након успешних билатералних одбрамбених консултација које су одржане у Вашингтону и на којима су договорене кључне области сарадње у наредне две године.

Српска делегација је пренела захвалност за подршку и помоћ у процесу реформе система одбране, која представља значајан елеменат снажних и продуктивних билатерaлних односа наше две земље.

Заменица помоћника секретара одбране САД-а др Фаркаш оценила је да је Србија активан, озбиљан и поуздан партнер САД-а у области одбране и изнела уверавања да ће САД наставити да помаже Србији кроз практичне облике билатералне војне сарадње, као што су заједничке војне вежбе и обука.

Две стране су такође разговарале и о наставку америчке помоћи кад су у питању развој националног центра за обуку у Бази Југ и модернизација војске. Обе стране поновиле су решеност да се особље Министарства одбране Србије и Војске Србије и даље шаље на обуке у Сједињене Америчке Државе.

Америчкој страни је пренета захвалност на искреној подршци по питању интеграције Републике Србије у Европску унију и имплементације Споразума Београда и Приштине.