Министарство одбране Републике Србије
 
30.05.2013.

Делегација МО и ВС на Заседању српско-египатског Мешовитог војног комитета



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, на челу са помоћником министра за политику одбране Мирославом Јовановићем, налази се у радној посети Арапској Републици Египат ради одржавања 7. заседања српско-египатског Мешовитог војног комитета (МВК).

Помоћник министра за политику одбране Јовановић састао се са помоћником министра одбране Арапске Републике Египат, генерал-мајором Мухамедом Ел Асаром. Том приликом је потврђено традиционално пријатељство министарстава одбране и два народа и размотрена сва питања билатералне војне сарадње.

Јовановић је истакао потребу стварања правног оквира будуће сарадње и поновног отварања египатског изасланства одбране у Београду и захвалио за разумевање и принципијелну политику египатске стране у односу на настојања Републике Србије да обезбеди суверенитет и територијални интегритет и мир и стабилност за све грађане на простору Косова и Метохије.

Делегација Министарства одбране информисана је о стању и задацима система одбране у Египту, као и о улози Оружаних снага Египта у остваривању мира и стабилности у земљи и региону.

Током 7. заседања МВК размотрена су сва актуелна питања билатералне војне сарадње две земље. Копредседник српског дела МВК, помоћник министра Јовановић, разговарао је том приликом са генералом Емад Ал Атаром, генерал-мајором Мохсен Ел Шазлијем и бригадним генералом Салемом Абд Ел Рахманом, из Оперативне управе, као и са представницима најзначајнијих организацијских састава Оружаних снага Египта. Наглашени су заједнички ставови о потреби интензивирања и унапређења односа у обостраном интересу, уз идентификовање могућих области будуће сарадње.

Такође, анализирани су резултати рада са посебним акцентом на развој заједничких пројеката научно-техничке, војно-образовне, војно-медицинске, али и других облика сарадње од обостраног интереса.

Потписан је и План билатералне војне сарадње између министарстава одбране Републике Србије и Арапске Републике Египат за 2013. годину.

Наредно заседање МВК планирано је током 2014. године у Београду.