Министарство одбране Републике Србије
 
27.05.2013.

Војна сарадња са Либијом



Државни секретар у Министарству одбране Александар Николић састао се данас са замеником министра одбране Либије за међународне послове и обуку  Атохамијем Ахмедом Омаром Абузаианом ~(Attohami Ahmed Omar Abuzayan)~.

Абузаиан предводи високу делегацију Министарства одбране Либије, која је у званичној посети Републици Србији са циљем унапређења сарадње у области одбране са тежиштем на војноекономској, војнообразовној и војномедицинској сарадњи.

Од марта ове године, ово је друга званична посета високих делегација Министарства одбране Либије које предводе заменици министра одбране, што указује на значај који либијска страна придаје поновном успостављању и унапређењу сарадње између две земље.

Државни секретар Николић је у разговору са замеником министра одбране Либије нагласио да Министарство одбране Републике Србије, у име Владе Републике Србије, подржава наступ српских фирми у Либији. Влада Републике Србије придаје велики значај обнови сарадње са ''новом Либијом'', а Министарство одбране настоји да кроз започету сарадњу у области одбране афирмише и друге привредне субјекте, чије би ангажовање на обнови Либије било од обостране користи.

Министарство одбране је заинтересовано за обнову свих облика сарадње у области одбране са МО Либије, као и да војнообразовна и војномедицинска сарадња не треба да заостају за војноекономском.

Државни секретар Николић је указао на важност и неопходност потписивања Споразума о сарадњи у области одбране, којим би се створио правни основ за реализацију свих облика сарадње у области одбране у наредном периоду.

На крају састанка, Николић је нагласио да ће Министарство одбране, у складу са расположивим капацитетима, настојати да одговори свим потребама и захтевима либијске стране.