Министарство одбране Републике Србије
 
22.05.2013.

Састанак са делегацијом НАТО



У Министарству одбране Републике Србије данас је одржан састанак представника Министарства одбране и Војске Србије са делегацијом НАТО коју је предводио директор Сектора за сарадњу и регионалну безбедност Међународног војног штаба НАТО, генерал-мајор Карлос Бранко. Састанком је руководио генерал-мајор проф. др Митар Ковач, начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране Министарства одбране.

Циљ састанка је био прецизирање сарадње, на стратегијском нивоу, НАТО и Републике Србије кроз програм Партнерство за мир, као и представљање НАТО делегацији достигнутог степена реформе система одбране и трансформације Војске Србије и планова Министарства одбране и Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама.

Генерал-мајор проф. др Митар Ковач је нагласио да је систем одбране реформисан у стратегијско-доктринарној, нормативно-правној и организационо-функционалној сфери, као и да се посебна пажња посвећује реформи Војске Србије са тежиштем на изградњи функционалних и оперативних способности, у складу са утврђеним мисијама Војске Србије и учешћем у мултинационалним операцијама. Tакође, он је истакао да су препоруке и помоћ коју НАТО пружа Министарству одбране и Војсци Србије, у том контексту, веома важне.

Пуковник Саша Стефановић, представник Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије приказао је представницима НАТО тренутно ангажовање Војске Србије у мултинационалним операцијама, актуелно и планирано учешће Војске Србије у мултинационалним штабовима, планове Министарства одбране и Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама и најважније аспекте регионалне војне сарадње коју Војска Србије реализује или планира да реализује.

Генерал-мајор Карлос Бранко је посебно указао на садржај Упутства и смерница за војну сарадњу НАТО са Републиком Србијом, за 2013/2014 годину, као и на потребу израде и усвајања новог документа за период 2014/2015. година.