Министарство одбране Републике Србије
 
17.05.2013.

Медија центар"Одбрана", Војни музеј и Речна флотила у Ноћи музеја



Медија центар „Одбрана” представиће се београдској публици импресивном колекцијом уметничких дела Ђуре Поповића – „Сто дела из колекције Ђуре Поповића”. Реч је о избору из колекције познатог новосадског колекционара, која броји око 1.000 радова више од 300 уметника српске и југословенске уметност, нудећи заиста ретку прилику да се погледају дела из 19. и 20. века, од којих се многа први пут приказују јавности. У Атријуму Дома Војске биће изложено недавно рестаурирано ремек-дело Ђуре Јакшића „Усековање главе Светог Јована Крститеља” из 1855. године, из поменуте колекције, које се од настанка налазило у Румунији.

Војни музеј овога пута представља развој војне музике у Србији од 19. века, од оснивања прве војне банде – Књажеско сербске банде кнеза Милош до данас. Први капелници Јозиф Шлезингер и Драгутин Чижек увели су европске токове у српску музику баш кроз војне оркестре. Они су учили војнике да читају ноте и поставили темеље развоја музике у војсци и земљи. И први симфонијски оркестар у Србији био је Београдски војни оркестар, којим је руководио Станислав Бинички. Он је с оркестром информисао београдску публику о светским делима симфонијске литературе, а утро је и пут формирању Београдске опере и Београдске филхармоније.

По први пут ове године у Ноћи музеја учествоваће и Речна флотила, која ће приказати своју Спомен-собу у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду. Посебна занимљивост за посетиоце биће могућност фотографисања у силуети морнара (са отвором за лице), уз једра и кормило, тако да свако ко пожели може бити „Панонски морнар“.

У сарадњи са Музејом Војводине, на броду „Шабац“ Речне флотиле, који ће се налазити на Кеју жртава рације, организована је заједничка изложба под насловом „Трансокеанска путовања Еугена Малинарића“.