Министарство одбране Републике Србије
 
13.05.2013.

Помоћник министра Јовановић примио норвешку делегацију



Делегацију Министарства спољних послова Краљевине Норвешке, коју предводи амбасадор Стефен Конгстад, примио је помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић и том приликом истакао континуитет успешне сарадње Министарства одбране Републике Србије са Министарством одбране Краљевине Норвешке.

Амбасадор Конгстад, стални представник Краљевине Норвешке при Уједињеним нацијама и председавајући Трећег састанка Конвенције о забрани касетне муниције упознао је помоћника министра са активностима које се спроводе на имплементацији Конвенције о забрани касетне муниције и уједно упутио позив Републици Србији да приступи Конвенцији. Посебно је изразио задовољство на напорима које Република Србија предузима на пољу разоружања, као и на остварену и будућу сарадњу Министарства одбране са НВО „Норвешка народна помоћ“ у области уништавања касетне муниције које је Војска Србије огласила вишком.

Помоћник министра Јовановић је истакао да високо квалитетна сарадња Републике Србије са међународним организацијама у области разоружања и контроле наоружања, пре свега са УН и ОЕБС, има веома велики значај за наставак процеса реформи којем је Министарство одбране истински привржено, што је посебно важно и за напредак наше земље ка пуноправном чланству у ЕУ. Министарство одбране је активно у испуњавању међународних обавеза у складу са одредбама из конвенција, уговора и програма из области разоружања којима је Република Србија приступила, као што су Отавска конвенција, ~CCW, CWC, BTWC, АТТ, SALW ~и др.

Министарство одбране и Војска Србије у оквиру дугорочних планова модернизације планирају набавку савременијег наоружања и војне опреме, које би представљало заменитеље за касетну муницију. Услед негативног деловања финансијске кризе, наведени процес је знатно успорен.

Трагични догађаји са смртним последицама који су се у протеклом периоду десили за време уклањања експлозивних остатака рата са дела територије Републике Србије, користе се као аргумент због којег Република Србија треба да приступи Конвенцији о касетној муницији. Тиме се уствари, занемарује чињеница да трагичне жртве нису последица касетне муниције која се налази у наоружању Војске Србије, већ су последица употребе касетне муниције НАТО земаља током бомбардовања 1999. године против војних и цивилних циљева на територији Републике Србије.

Имајући у виду забрану употребе, временске ресурсе касетне муниције са којим располаже и ограничене капацитете наменске индустрије и ТРЗ Крагујевца када је у питању ремонт и побољшање карактеристика, Министартво одбране прeдузима мере и активности да се део касетне муниције повуче из оперативне употребе и у сарадњи са „Норвешком народном помоћи“ приступи њеном делаборирању и уништавању.

Досадашњу сарадњу у области уништавања вишкова муниције и убојних средстава са међународним организацијама ОЕБС, УН (Канцеларијом УН за развој-UNDP), ЕУ, као и иницијативу чланица НАТО за успостављање новог поверилачког фонда за Републику Србију, Министарство одбране оцењује веома успешном и посвећено је њеном даљем развоју.