Министарство одбране Републике Србије
 
10.05.2013.

Министар Вучић "Најевропљанин 2012"



Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић примио је вечерас награду "Најевропљанин 2012" за ресор политике, коју додељује Прва европска кућа, на церемонији одржаној у Свечаној сали Скупштине града Београда.

Награде су додељене и Верици Бараћ за економију, постхумно, италијанском амбасадору Арманду Викарију, као страном држављанину, професору доктору Ненаду Вуњку за образовање, Ђорђу Момировићу за предузетништво и Ани Брнабић за најевропскији пројекат.

Прва европска кућа је у образложењу навела да је Александар Вучић ову награду добио као кључни човек Владе Србије, који је предузео јасне, храбре и конкретне кораке на реформи државе и њене управе, посебно на јачању институција у правосуђу, безбедности и јавним набавкама, као и на преузимању одговорности да поправи веома лоше стање у овим областима.

Том приликом, захваљујући на награди, министар Вучић је поручио да он није “најевропљанин“, већ обичан грађанин Србије који жели нешто да уради за свој земљу и народ.

- Наша земља је у тешкој кризи, пред нашом земљом су велики изазови, али она, уверен сам, има велику будућност, а наш народ има јасан хоризонт који је пред њим и који мора да досегне – истакао је министар Вучић додајући да када је рекао да није „најевропљанин“, мислио је на то да има оних који су много доследнији и истрајнији по том питању.

Не стидим се својих грешака на којима може доста да се научи, поручио је министар Вучић, истовремено изражавајући захвалност свима који су подржавали његов рад и који су успели да препознају борбеност и страст у жељи да помогне свом народу и својој земљи да крене напред.

- Србија је на добром путу. Србију не могу да сруше, Србију не могу да победе. Живела Србија! – поручио је министар Вучић.

Одговарајући на новинарска питања после доделе, министар Вучић је истакао да је награда која му је вечерас уручена битна за државу и за оне који су спроводили реформу и модернизацију, као и за оне који су се ухватили у коштац са највећим проблемима који су мучили ову земљу претходне две деценије.

Прва европска кућа награду "Најевропљанин" додељује од 2000. године. Међу лауреатима у претходних 13 година били су Зоран Ђинђић, Борис Тадић, Божидар Ђелић, Драгољуб Мићуновић, Мирољуб Лабус, Небојша Човић и Војин Димитријевић, а добитник је 2009. био и садашњи премијер Србије Ивица Дачић.

photoФОТОГАЛЕРИЈА