Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2013.

Светски Дан сестринства обележен на ВМА



На свечаном скупу у амфитеатру Војномедицинске академије данас је обележен светски Дан сестринства. Празник је колегиницама и колегама честитао начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић. Он је подсетио да Војномедицинска академија има дугу традицију неговања сестринске професије и да је међу најзаслужнијим сестрама за утемељење и развој сестринства у војном санитету њих пет добило медаље „Флоренс Најтингеjл”, коју додељује међународни Црвени крст.

Генерал Новаковић је рекао да се тај дан годинама обележава на ВМА као један од најважнијих и свакако најдражих датума. Говорио је и о будућности сестринства и нагласио да је један од приоритета те установе улагање у континуирану медицинску едукацију медицинских сестара и техничара.

Начелник ВМА се осврнуо и на важност контакта медицинске сестре и пацијента и рекао:

– Колико год да сте оптерећене послом, свакодневним проблемима, недовољним примањима, а знам да јесте, љубазна реч не сме да недостаје. То није и не сме бити оправдање због којег трпе они због којих ми и постојимо, а то су наши пацијенти. Посао медицинске сестре, и у материјално много боље ситуираним друштвима, пре свега се заснива на ентузијазму и хуманости.

Главна сестра ВМА Верица Миловановић је истакла да је сестринство изузетно тешка, захтевна и значајна професија у здравственом систему у целости, и да савремено сестринство намеће и захтева нове принципе и нова схватања о здрављу људи и пружању здравствене неге. Она је на крају рекла да је здравствена нега на ВМА увек била на завидном новоу и да је данас пример добре праксе и узор другима како треба радити.

На свечаном скупу проглашена је сестра године ВМА за 2012. То је Милена Ратковић, главна сестра Клинике за нефрологију ВМА. Поред ње, поводом светског Дана сестринства награђене су и Љубинка Давидовић, Љиљана Стојковић, Јелена Јанковић, Дубравка Обрадовић и Анђа Грубишић.

Међународни Дан сестринства прославља се у спомен на Флоренс Најтингејл која је својим радом дала снажан допринос у формирању савременог професионалног сестринства.