Министарство одбране Републике Србије
 
25.04.2013.

Радионица о изградњи интегритета и борби против корупције у области одбране



У Дому Армије Републике Бугарске у Софији, од 23. до 25. априла 2013. године, одржана је радионица посвећена питањима изградње интегритета и борбе против курупције у ресору одбране.

У раду другe од три тематске радионице која се реализује у оквиру НАТО Иницијативе за изградњу интегритета у области одбране, као и Прилагођеног програма НАТО за изградњу интегритета у области одбране у Југоисточној Европи, учествовало је  40 представника из дванаест држава (Азербејџана, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грузије, Јерменије, Македоније, Молдавије, Словеније, Србије, Руске Федерације, Украјине и Црне Горе). Организатори скупа су Међународни секретаријат НАТО, Женевски центар за демократску контролу оружаних снага ~(DCAF)~ и Министарство одбране Републике Бугарске.

„Интегритет у набавкама за потребе одбране, коришћењу ресурса и јавно-приватним партнерствима“ била је тема тродневног рада. У оквиру пет сесија, обрађивана су питања принципа и процеса набавки одбрамбених капацитета, одбрамбене индустрије као савезника ресора одбране у борби против корупције, присуства ризика корупције у коришћењу вишкова наоружања, војне опреме и одбрамбене инфраструктуре, коришћења спољних ресурса ~(outsourcing)~, приватизације и јавно-приватног партнерства као инструмената за побољшање ефикасности система одбране и приватних војних компанија као новог чиниоца у пословима из домена одбране.

У завршном дану, учесницима радионице обратили су се министри одбране Републике Бугарске и Грузије, Тодор Тагарев и Иракли Аласанија.

Министри одбране констатовали су да је политичка воља најважнији предуслов успешне борбе против корупције. Такође су нагласили да се покретање НАТО Иницијативе за изградњу интегритета у области одбране и значај који тој теми придаје  Процес сарадње министара одбране Југоисточне Европе ~(SEDM)~ не заснивају на сумњи  да је ресор одбране највише захваћен корупцијом, већ управо на  уверењу да се у њему појмови части, одговорности и дисциплине најбоље разумеју. Заједнички рад на нивоу читавог региона који би довео до тога да се се системи одбране још више истакну као промотери транспарентног рада, заснованог на законима и етици, створио би предуслове да се успостави стандард испод ког не би смели бити уређени ни остали ресори у владама држава Југоисточне Европе.

Министар Тагарев посебно је нагласио да ће се могућности заједничког рада на регионалном нивоу јасније сагледати након одржавања треће радионице (у Београду, од 18. до 20. јуна 2013. године) којом ће бити заокружен први циклус анализе потреба