Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2013.

Сарадња са Холандијом



Начелник Управе за међународну војну сарадњу бригадни генерал Љубомир Николић примио је двочлану делегацију Краљевине Холандије, коју је предводио изасланик одбране потпуковник Роберт Вербрух.

Бригадни генерал Николић је oценио да је сарадња у области одбране са Холандијом на задовољавајућем нивоу и да постоји добар проценат реализације планираних активности. Он је захвалио представнику Краљевине Холандије на помоћи у организацији курсева права у оружаним сукобима и цивилно војних односа, као и на даљој подршци у развоју пројекта „Подофицир“. Будући да се сарадња највише остварује у области образовања, бригадни генерал Николић је позвао холандску страну да у наредном периоду изнесе предлоге за квантитативно и квалитативно унапређење сарадње.

Потпуковник Вербрух је оценио да је сарадња у области одбране добра и напоменуо да Холандија има намеру и даље да ради на активном унапређењу сарадње са Србијом упркос озбиљним буџетским рестрикцијама.

Билатерална сарадња у области одбране тежишно се одвија кроз подршку развоју подофицирског кора, развој капацитета цивилно-војних односа и цивилно-војне сарадње, примену хуманитарног права у оружаним сукобима и размену искустава по питању родне равноправности.

На састанку је усаглашен и потписан План билатералне војне сарадње за 2013. годину.