Министарство одбране Републике Србије
 
11.04.2013.

Билатералне одбрамбене консултације са Турском



У Управи за међународну војну сарадњу данас су одржане билатералне одбрамбене консултације са делегацијом Генералштаба оружаних снага Републике Турске. Делегације су на званичним разговорима предводили начелник Управе за међународну војну сарадњу бригадни генерал Љубомир Николић и начелник Секције за билатералу Управе за међународне војне односе Генералштаба Оружаних снага Турске пуковник Метин Узел.

Размењена су мишљења о свим аспектима билатералне војне сарадње, као и о активностима Републике Турске и Републике Србије у оквиру регионалне сарадње и учешћа у мултинационалним операцијама.

Обострано је изражено задовољство степеном остварене сарадње у области одбране и тенденцијом даљег унапређења. Сарадњу карактеришу сусрети на високом нивоу и велики број активности. Тежиште сарадње је у активностима у оквиру регионалних безбедносних интеграција и иницијатива, школовању и обуци, учешћу у заједничким вежбама специјалних снага, као и војноекономској сарадњи.

Активности из Плана билатералне војне сарадње за 2013. годину, уз активности усавршавања припадника Министарства одбране и Војске Србије на различитим курсевима у Центру изузетности за борбу против тероризма и Центру ПзМ за обуку, омогућавају даље квалитативно унапређење сарадње.