Министарство одбране Републике Србије
 
05.04.2013.

Обука пилота борбених ваздухоплова



У јединицама 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије на аеродрому Лађевци код Краљева наставља се обука пилота борбених ваздухоплова Војске Србије.

Прве самосталне летове на јуришнику Ј-22 "орао" обавили су мајор Александар Гајић и капетан Игор Ђорђевић, двојица из групе од пет пилота који се обучавају за овај тип авиона. Они су први пилоти Војске Србије који су самостално полетели на "орлу" после паузе која је трајала више од десет година. Двојица њихових колега, капетани  Александар Унчанин и Синиша Анакиев јуче су имали први лет, са својим наставницима, на двоседој варијанти "орла НЈ-22" који је означио почетак летачког дела њихове преобуке на јуришнике.

Самосталном лету на "орлу" претходила је теоријска настава и летачка обука у трајању од девет часова, као и контролни лет на коме наставници летења дају оцену да ли је кандидат спреман да први пут полети сам у једноседу. Затим следи наставак обуке у навигацијском и ноћном летењу по чијем завршетку су нови пилоти  спреми да пређу на обуку за борбена дества на једином наменском јуришнику у саставу ВиПВО Војске Србије.

Преобука је поверена јединој јединици ВиПВО која користи овај тип авиона, 241. ловачко-бомбардерске ескадрили "Тигрови" из 98. ваздухопловне бригаде.

"Задатак 98. ваздухопловне бригаде био је да у овим условима веома ограничених ресурса одредимо приоритете, да одредимо пет најбољих пилота од оних које имамо на располагању, а њихово је да оправдају то наше поверење и дођу до овог тренутка који ће им сигурно остати цео живот у сећању", рекао је пуковник Александар Бјелић, командант 98. бригаде честитајући млађим колегама после првог самосталног лета.

Истовремено са првим летовима пилота на „орлу“, настављена је обука нове генерације пилота хеликоптера, који су јесенас почели борбену обуку на хеликоптеру „гама“ (наоружана варијанта „газеле“), ракетирањем циљева на земљи противоклопним вођеним ракетама 9М114М „маљутка“. Припадници 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле „Сенке“ јуче су дејствовали по метама на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“, у пару два хеликоптера и самостално.