Министарство одбране Републике Србије
 
27.03.2013.

Државни секретар Николић примио заменика министра одбране Либије



Државни секретар у Министарству одбране Александар Николић, у својству шефа српске делегације, састао се данас са замеником министра одбране Либије, Калидом Мохамедом Алшарефом. ~(Khalid Mohamed Alsharef). ~

Алшареф предводи делегацију Министарства одбране Либије, која је у званичној посети Републици Србији, у циљу обнављања и унапређења сарадње у области одбране између Либије и Републике Србије.Ово је прва званична посета новоименованог заменика министра одбране Либије иностранству, што указује на значај који либијска страна придаје поновном успостављању и унапређењу сарадње између две земље.

Државни секретар Николић је у разговору са замеником министра одбране Либије нагласио да Министарство одбране Републике Србије сарадњу у наредном периоду види кроз сарадњу два министарства одбране и две војске, у оквиру које би се реализовали сви облици усавршавања (школовање, курсирање, обука) и војноекономску сарадњу, за коју очекујемо да се значајно унапреди, у два правца: кроз заједнички рад на војним инфраструктурним пројектима и пројектима на обнови капацитета либијских ОС.

Николић је истакао да сарадња два министарства и две војске кроз војнообразовну и војномедицинску сарадњу не треба да заостаје за војноекономском. У том смислу, либијској страни су понуђени капацитети Војне и Војномедицинске академије, Војнотехничког института и Медицинског факултета ВМА, као и потписивање Споразума о сарадњи у области одбране, којим би се створио правни основ за реализацију свих облика сарадње у области одбране.

Министарство одбране ће у наредном периоду настојати, да кроз започету сарадњу у области одбране, афирмише и друге привредне субјекте, чије би ангажовање на обнови Либије било од обостране користи.

На крају састанка обострано је закључено да традиционално пријатељски односи две земље и два народа представљају квалитетну основу за обнављање и унапређење сарадње не само у области одбране, већ и у другим у областима од заједничког интереса.