Министарство одбране Републике Србије
 
25.03.2013.

Завршен 3. међународни одбрамбени дијалог у Џакарти



На маргинама Међународног одбрамбеног дијалога „~Jakarta International Defence Dialogue 2013~“, делегација Министарства одбране Републике Србије, предвођена помоћником министра за политику одбране Мирославом Јовановићем, реализовала је више билатералних сусрета.

Помоћник министра Јовановић састао се са замеником начелника генералштаба НОА Кине генералом Ћи Јиангуом и исказао захвалност за разумевање и искрену подршку кинеске стране у погледу наших спољнополитичких приоритета, нагласивши да Србија са Кином има одличну сарадњу у области одбране, засновану на партнерству и међусобном уважавању. Истакао да у циљу даљег раста обострано корисних односа у наредном периоду очекујемо реализацију посете министра одбране Александра Вучића НР Кини. Заменик НГШ генерал Ћи Јиангу потврдио је подршку Србији у борби за очување својих националних интереса и нагласио да Влада, Министарство одбране и читав народ НР Кине у Србији и њеном народу виде велике пријатеље. Сагласио се са планираним посетама високих званичника две земље, истакавши да се много може постићи у области размене и обуке кадра, и нагласио своје задовољство нашим капацитетима војног здравства и искуствима у области ПВО.

Током разговора са замеником НГШ ОС Руске Федерације, генерал-пуковнком Олегом Салуковим, наглашена је жеља наше стране да се у наредном периоду реализује планирана посета министра одбране Руске Федерације, генерала армије Сергеја Шојгуа Србији, чиме би се утврдили стратешки правци будуће сарадње у области одбране. Он је истакао да је свеукупна сарадња две пријатељске земље одлична и без отворених питања, изразивши наду да ће бити интензивирана и у области одбране. Заменик начелника ГШ Салуков указао је на заједничку богату историју која треба да послужи као путоказ још бољим односима у будућности. Упутио је позив институцијама Министарства одбране Србије за што скорију посету Руској Федерацији ради операционализације дефинисаних планова војне сарадње. На крају, размењени су ставови и мишљења о свим аспектима будуће сарадње у области одбране.

Приликом сусрета са генералним секретаром за политику одбране у Министарству одбране Краљевине Шпаније Алехандром Енрикеом Алварогонзалесом Сан Мартином, у чијој пратњи је био амбасадор Краљевине Шпаније у Џакарти Рафаел де Каро, Јовановић је захвалио на принципијелном ставу Шпаније у вези очувања суверенитета и територијалног интегритета Србије и нагласио посвећеност Владе Србије дијалогу и мирном решењу ради испуњења раније постигнутих договора, као и да би се у преговорима са Приштином уз помоћ ЕУ пронашло одрживо решење и обезбедио мир и стабилност. Он је истакао војну неутралност Србије и обавестио генералног секретара Сан Мартина о планираном ангажовању наше стране у мултинационалним операцијама УН и ЕУ. Генерални секретар Сан Мартин потврдио је обостране ставове у вези са КиМ и информисао о аспектима учешћа шпанске стране у МнОп, и њиховим плановима за наредни период.

Током наредног састанка помоћник министра Јовановић разговарао је са контра-адмиралом Ен Кулер, командантом флоте Француских пацифичких снага. Нагласио да је српско-француска сарадња у области одбране одлична и без отворених питања. Упознао је контра-адмирала Кулер о до сада реализованим и актуелним припремама за заједничко учешће у мисији АТАЛАНТА. Контра-адмирал Кулер се интересовала о перспективама нашег даљег ангажовања у операцијама ЕУ за управљање кризама, са посебним акцентом на мисији АТАЛАНТА, нагласивши ће о свим детаљима разговора обавестити НГШ ОС Француске.

За време разговора са генерал-потпуковником Јиргеном Борнеманом, генералним директором међународног штаба НАТО у Бриселу, помоћник министра Јовановић исказао је захвалност за професионално извршење задатака КФОР-а на простору КиМ, и подржао њихова настојања да се очува мир и стабилност, указавши да треба још пуно урадити како би се омогућила слобода кретања и елементарна безбедност целокупног становништва. Он је упознао саговорника са наредним планираним активностима у Прогаму Партнерство за мир и указао на специфичности у вези са Акционим планом индивидуалног партнерства (~IPAP~) и Процесом планирања и прегледа (~PARP~). Генерал Борнеман је пренео жељу НАТО за развој сарадње са Србијом и захвалио на подршци коју пружамо снагама КФОР. Нагласио је да земље контрибутори планирају да редукују своје учешће у КФОР-у, док у исто време тренутна ситуација на терену то не омогућава, тако да су изузетно заинтересовани да се постигне обострано прихватљиво решење у преговорима Београда и Приштине.

Током боравка у Џакарти, делегација Министарства одбране Републике Србије посетила је и Изложбу азијско-пацифичке безбедности и одбране (~Asia-Pacific Security and Defence Expo - APSDEX~), која је била затвореног типа и одржана као интегрални део Међународног одбрамбеног дијалога. На изложби су приказане последње технолошке иновације, иницијативе и програми у области безбедности и одбране, а учествовале су компаније азијско-пацифичког региона, са производним програмом оријентисаним на асортиман заштитне опреме, стрељачког наоружања, система осматрања и управљања.