Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2013.

Обележен Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању



Поводом обележавања 24. марта - Дана сећања на страдале у НАТО бомбардовању Савезне Републике Југославије 1999. године, први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић, у пратњи команданта ВиПВО генерал-мајора Ранка Живака и заменика команданта генерал мајора Миодрага Гордића положио је данас венац крај Спомен-обележја страдалим припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране испред Команде ВиПВО у Земуну.

Министар Вучић је истакао да се на данашњи дан сећамо оних који су били најхрабрији у одбрани од НАТО агресије и оних који су, не марећи за своје животе, бринули и штитили Србију.

- Ово је време, не само да се сећамо тешких тренутака кроз које је ова земља пролазила, већ да славимо своје јунаке. Оно што су они урадили за Србију нико и никада нити сме нити може да заборави. Њихова жртва није била узалудна и они су показали шта Србија свима нама мора да значи и како сви према Србији морамо да се понашамо и опходимо у будућности – поручио је министар Вучић, изражавајући уверење да њихов пример мора свима нама јасно да покаже шта су све људи спремни да ураде за своју земљу, не плашећи се вишеструко надмоћнијег агресора. Пред Владом Србије, како је истакао, али и пред нама је да нашој деци обезбедимо будућност без рата.

Венце на спомен обележје страдалим ваздухопловцима положили су и представници ВиПВО, чланови породица, удружења ваздухопловаца, као и борачких удружења. Министар Вучић је у Команди Ваздухопловства обишао и изложбу „Сећање на ваздухопловне жртве“, која је посвећена стогодишњици од погибије првог српског пилота Михајла Петровића.

Поводом обележавања Дана сећања делегација Војске Србије положила је данас венац на спомен обележје „Херојима 37. моторизоване бригаде“у касарни „Стефан Немања“ у Рашки. Делегацију је предводио начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, а у њеном саставу били су командант 2. бригаде Копнене војске бригадни генерал Маринко Павловић и командант 21. пешадијског батаљона потпуковник Мирослав Стефановић. Венце су положили и чланови породица погинулих, као и делегације локалних власти, МУП-а, удружења и организација.

- Било је то тешко време – време страдања и бола. Агресор је користио касетне бомбе и муницију са осиромашеним уранијумом, а циљеви дејства били су и делови градова, енергетски и телекомуникациони системи, објекти инфраструктуре, па чак и болнице и школе. У том рату страдало је више цивила него војника, што је називано колатералном штетом – истакао је начелник Генералштаба у обраћању окупљенима на комеморацији у Рашки и подсетио да је Војска тада храбро и пожртвовано бранила свој народ.

- Током 78 дана непрекидних ваздушних напада на нашу земљу, уз истовремено гушење побуне на Косову и Метохији, Војска је пружила отпор какав нападач није могао ни да замисли. Међу најбољим јединицама наше војске била је 37. моторизована бригада из Рашке. Чинили су је војници и старешине са територије општина Рашка, Краљево и Врњачка Бања – рекао је генерал Диковић и додао да је на свима нама да сачувамо спомен на жртве, саборце, пријатеље и најмилије.

- Ни ми, као ни покољења која долазе, не смемо да заборавимо нашу историју и људе који су бранили отаџбину, а посебно оне који су у слободу отаџбине уградили своје животе. Нека им је вечна слава и хвала – поручио је на комеморативном скупу у Рашки генерал Љубиша Диковић.

Делегација коју је предводио командант Гарде Војске Србије бригадни генерал Миломир Тодоровић положила је данас венац на споменик страдалим војницима Гардијске бригаде испред Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић“ на Дедињу.

У касарни „Бањица“ положени су венци на спомен-обележја настрадалим припадницима 250. ракетне бригаде за ПВД и 126. бригаде ВОЈИН. Делегацију је предводио командант 250. ракетне бригаде бригадни генерал Душко Жарковић, а помен погинулим припадницима служио је владика Порфирије (Перић).

Дан сећања на настрадале у НАТО бомбардовању обележен је у командама, јединицама и установама Војске Србије низом комеморативних скупова и полагањем венаца на споменике страдалим припадницима Војске.

Поводом Дана сећања данас су положени венци на спомен обележја широм Србије, којима је обележено страдање у ваздушној интервенцији НАТО против Савезне Републике Југославије, која је трајала 78 дана. Бомбардовање је завршено 10. јуна потписивањем Кумановског споразума и усвајањем резолуције 1244 у Савету безбедности Уједињених нација.

photoФОТОГАЛЕРИЈА