Министарство одбране Републике Србије
 
23.03.2013.

Војници мартовске генерације положили заклетву



Војници на добровољном служењу војног рока мартовске генерације данас су положили свечану заклетву у центрима за обуку у Лесковцу, Сомбору и Ваљеву. 

Честитајући војницима давање заклетве на свечаности у лесковачкој касарни „ Војвода Петар Бојовић“, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да су још једном  потврђени чврстина везе наше војске и народа, осведочена толико пута у историји, и снажно опредељење Министарства одбране и Војске Србије да сачувамо војничке традиције нашег народа.

- Заувек запамтите ову заклетву, чувајте је у свом срцу и поносите се тиме што сте стали у ред одважних , у војнички строј који гарантује слободу и част Србије и безбедност свих њених грађана. Поред војничких вештина, у војсци ћете стећи трајна пријатељства и животна искуства, која ће вам бити од користи током читавог живота. На основу досадашњих искустава, сигурно ће многи од вас који сте се определили за добровољно служење војног рока, одважити да конкуришу за професионалне војнике наше Војске. Чињеница је да се данас у Србији млади људи, и младићи и девојке, радо и у све већем броју опредељују за војни позив. За такве међу вама, служење војног рока и савладавање свих садржаја обуке, биће први корак за остваривање циља – рекао је генерал Диковић.

У обраћању грађанима Лесковца и околних градова, родитељима, родбини и пријатељима војника, генерал Диковић је нагласио да је основни задатак Војске Србије одбрана земље и то је неприкосновени приоритет свакодневног ангажовања.

- Због тога постојимо, то је наша основна друштвена улога и ми смо спремни да јој одговоримо. На основу одлуке највиших државних органа, заједно са другим армијама света, учествујемо у изградњи и очувању мира у свету, јачајући углед Србије и њен међународни кредибилитет – истакао је генерал Диковић у Лесковцу.

На свечаности у Центру за обуку у Сомбору честитке војницима упутио је генерал мајор Ђокица Петровић, командант Команде за обуку, а на свечаности у Ваљеву успешне војничке дане добровољцима је пожелео генерал мајор Горан Радовановић, заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба.

Свечаностима су присуствовали и Јован Мијаковић, помоћник министра одбране за људске ресурсе, генерал мајор Бранко Андрић, начелник Управе за организацију Министарства одбране, бригадни генерал Драгосав Лацковић, начелник Управе за кадрове Министарства одбране и бригадни генерал Јелесије Радивојевић, начелник штаба Команде за обуку.

У мартовској генерацији на добровољном служењу војног рока у центрима за обуку су 502 војника и 41 на Курсу слушалаца за резервне официре. Од тога су 54 девојке у центрима за обуку и четири на Курсу слушалаца за резервне официре. За добровољно служење војног рока са оружјем пријавило се 3.042 кандидата или 563 посто од Плана упута.


photoФОТОГАЛЕРИЈА