Министарство одбране Републике Србије
 
16.03.2013.

Испраћај српских мировњака на Кипар и у Либан



 Припадници Војске Србије који ће учествовати у мултинационалним операцијама на Кипру и у Либану данас су свечано испраћени на  бази „ Југ“.  Испраћају су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић, начелник Управе за стратегијско планирање МО генерал-мајор Митар Ковач, представници локалних самоуправа Врања, Бујановца и Прешева, МУП-а и верских заједница и чланови породица, родбина и пријатељи учесника у мировним операцијама.

Генерал Диковић је уручио заставе Републике Србије командирима водова мајору Љубомиру Пунићу и капетану Милошу Тодоровићу, поздравио се са свим припадницима војске који одлазе у мировну мисију и пожелео им срећу  у извршавању тог важног задатка.

 Начелник Генералштаба ВС је истакао да је традиција Републике Србије битан ослонац у позиционирању наше земље у међународним односима и подсетио на дела наших предака у ослободилачким ратовима и дивне примере понашања наше војске у мировним операцијама на Синају, Бурундију и другим земљама.

„Ми са поносом настављамо ту традицију и ево већ трећу ротацију наших војника упућујемо у мултинационалне операције – рекао је генерал Диковић будућим мировњацима - да заједно са војскама других земаља света учествују у операцији мира. Развијајте односе како је то у традицији наших народа са припадницима других војски, и то ће бити велики допринос за углед Србије у свету, данас када тражимо своје место тамо где смо проценили да је за нас најбоље. Наше опредељење јесте Европска унија и зато смо почели да упућујемо људе и у мисије Европске уније. На тај начин Војска ће, као битна институција система, допринети угледу Србије у свету“.


„Неће вам бит лако, неће бити једноставно, биће тешко и захтевно – нагласио је генерал Диковић - Ваша спремност, ниво знања, вештина и навика које поседујете јесте гарант успешности извршења задатка и са овог места изражавам убеђење да ћете бити најмање добри онолико колико су били ваши претходници и на Кипру и у Либану. Кључно нека буде ред, дисциплина, извршавање задатка и да чувате себе, јер чувајући себе чувате друге. Желим вам успех у мисији, срећан пут, проносите славу наше војске и наше Србије и испишите један диван део ваше животне приче“.

Војска Србије у овом тренутку има 111 припадника у шест мултинационалних операција под мандатом УН и у две мировне операције под мандатом ЕУ.  Данас је у Републику Кипар, преко Мађарске, кренуло 43 старешина и војника. У Републику Либан ће, преко Шпаније, кренути 36 припадника Војске Србије. Они ће у Шпанији провести два месеца на обуци,  а већ крајем године, број припадника Војске Србије у Либану ће нарасти на 160 људи, будући да ће, у новембру , бити упућена чета у зону мултинационалне операције у Либану.

До краја године, по речима начелника Центра за мировне операције Здружене оперативне команде ГШ ВС пуковника Миливоја Пајовића, планира се упућивање 475 војника Војске Србије у разне мултинационалне операције. „ Ми смо одлучили да на свечани начин одамо признање припадницима српског контингента који су својом спремношћу доказали да могу, равноправно са припадницима других армија света, да проносе славу Републике Србије у иностранству и тако углед Републике Србије подижу у међународном окружењу“ рекао је пуковник Пајовић.


photoФОТОГАЛЕРИЈА