Министарство одбране Републике Србије
 
15.03.2013.

Сарадња са Меморијалним музејом холокауста САД



Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић састао се са представником Меморијалног музеја холокауста САД Раду Јоанидом са којим је разговарао о успостављању сарадње Музеја холокауста са Војним архивом Министарства одбране. Састанку су присуствовали представници Института за стратегијска истраживања, Војног архива, Управе за стратегијско планирање, као и изасланик одбране САД пуковник Пол Броцен и представници амбасаде САД у Београду.

Помоћник министра Јовановић је, том приликом, рекао да Војни архив чува архивску грађу која је од изузетног националног значаја, али и да је она предмет интересовања бројних истраживача и институција из иностранства.

„Оно што посебно спаја народе је патња и страдања кроз коју су прошли у својој историји, па је због тога од посебног интереса да се кроз активности и сарадњу институција држава створе услови да документа која потврђују те чињенице не буду предмет чувања у архивима, већ да буду доступна јавности и грађанима са циљем да се не забораве страдања и жртве“ нагласио је Јовановић.

Током разговора наглашено је да је Министарство одбране веома заинтересовано за будућу сарадњу са Меморијалним музејом холокауста САД, посебно имајући у виду реноме такве институције.

Представник Меморијалног музеја холокауста САД Јоанид је захвалио на пријему на који је наишао у Министарству одбране и рекао да је остваривање сарадње са Војним архивом веома значајно за Меморијални музеј холокауста САД због велике количине оригиналне архивске грађе о холокаусту која се налази у Војном архиву, посебно истакавши спремност Меморијалног музеја холокауста САД да донацијом техничке опреме за дигитализацију помогне раду Војног архива.

Меморијални музеј холокауста САД је агенција Владе САД која едукује америчке грађане о судбини Јевреја и других етничких, верских и политичких група које су систематски прогоњене током Другог светског рата од стране нациста и њихових савезника. У складу са својим мандатом, Музеј има за циљ стварање свеобухватне архиве која би документовала трагедију холокауста.