Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2013.

Интензивирање сарадње у области одбране



Начелник Управе за међународну војну сарадњу бригадни генерал Љубомир Николић примио је трочлану делегацију Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, коју je предводиo изасланик одбране пуковник Вилијам Инглиш.

Бригадни генерал Николић је oценио да је тренутно стање односа Велике Британије и Србије у области одбране најбољи део укупних билатералних односа две земље и изразио задовољство оствареним нивоом сарадње у области одбране иако постоји значајан простор за њено квантитативно и квалитативно унапређење. Билатерална сарадња у области одбране тежишно се одвија кроз четири главна пројекта: реформа сектора безбедности, односи с јавношћу, учење енглеског језика и сарадњу кроз НАТО Поверилачки фонд.

Пуковник Вилијам Инглиш изразио је задовољство што је направљан помак у реализацији активности од заједничког интереса. Интензитет сарадње увећан је више од четири пута у протеклих 18 месеци. За пројекат ПЕЛТ (учење енглеског језика), британска страна издвојила је значајна средства током 2012. године и постоји обострани интерес за наставак сарадње у тој области.

На састанку је усаглашен План билатералне војне сарадње за 2013. годину, који у потпуности прати тежишне области сарадње и закључке министарске посете Лондону.