Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2013.

Концерт Првог београдског певачког друштва у Дому Војске



Поводом 15. фебруара - Дана државности Републике Србије, у Свечаној сали Дома Војске Србије у среду 13.фебруара у 19.00 часова, биће одржан  концерт Првог београдског певачког друштва под управом Светлане Вилић, диригента и уметничког руководиоца хора.

На програму су дела Јосифа Маринковића, Даворина Јенка, Миодрага Говедарице, Стевана Стојановића Мокрањца, Војислава Илића, Марка Тајчевића, Корнелија Станковића и других аутора.

У програму учествује и глумац Љубивоје Тадић који ће казивати одломке из представе „Тесла или прилагођавање анђела“ Стевана Пешића. Улаз је бесплатан.

Прво београдско певачко друштво основано је на празник Св. Василија Великог, 14. јануара 1853. године. Временом је прерасло у националну институцију, која чува и наставља српску музичку и духовну традицију. Изузетно богат историјат Првог београдског певачког друштва представља, уједно, и историју духовног и културног изграђивања наше земље. Овај најстарији хор у Србији је, у својству краљевског амбасадора културе Србије, наступао пред највећим владарима Европе. Као хор Краљевског Двора, учествовао је на церемонијама крунисања свих српских владара и интронизацијама патријараха Српске цркве.

Диригенти и хоровође Друштва су били најзначајнији композитори и диригенти Србије: Стеван Мокрањац, Корнелије Станковић, Јосиф Маринковић, Даворин Јенко, Станислав Бинички, Коста Манојловић, Стеван Христић, Милоје Милојевић, Александар Гавански, Војислав Илић, Димитрије Стефановић, Душан Миладиновић, Бојан Суђић, Дивна Љубојевић, Владимир Милосављевић... Своје златно доба Друштво је доживело током тридесетогодишњег рада најчувенијег српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, у својству уметничког руководиоца и диригента. Европске новине писале су, у прошлом веку, о Друштву као о једном од најбољих хорова света тог времена.

Од јануара 2004. године, у својству диригента и уметничког руководиоца хора је Светлана Вилић. Председник хора је протојереј-ставрофор Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду. Друштво са великим успехом одржава турнеје и концерте у земљи и свету. Редовно пева на недељним и празничним богослужењима у Саборном храму у Београду. Под највишом је заштитом и покровитељством Његове Светости Патријарха Српског.