Министарство одбране Републике Србије
 
23.01.2013.

Сећање на Новосадску рацију



Град Нови Сад, Српска православна црква и Јеврејска општина данас су заједно обележиле 71 годину од трагичне Новосадске рације. Манифестацији су присуствовали први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић, потпредседник Владе Мађарске Тибор Наврачић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, амбасадори Израела и Мађарске, представници свих верских заједница, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и многи други.

У подне су представници Новог Сада, Српске православне цркве и Јеврејске општине заједно положили венце на плато споменика „Породица“ на Кеју жртава Рације. Пригодним говором и беседама присутнима су се обратили градоначелник Новог Сада, Исак Асиел Врховни рабин Србије и епископ бачки Иринеј који је, уз саслужење православног свештенства и ђакона, служио помен жртвама.

Поводом обележавања годишњице новосадске рације, на новосадском купалишту „Штранд“ откривена је и спомен плоча бројним невиним жртвама овог фашистичког погрома.

После верских обреда, с брода Речне флотиле Војске Србије, представници Србије и Мађарске спустили су венце у воде Дунава.
Министар Вучић рекао је да је поносан на данашње обележавање годишњице с поруком мира и љубави, и да је захвалан заменику премијера Мађарске што је дошао у Нови Сад.

- Данас смо разговарали о унапређењу сарадње и пријатељства две земље и уверен сам да је ово још једна важна ствар, не само за стабилност у региону, већ и за конкретне потезе којима ћемо показати да наше земље могу напред и да наши народи могу још боље и успешније да сарађују. Круна свега је лечење проблема које смо имали у прошлости и мислим да превазилажењем свих неслагања морамо да успоставимо не само боље политичке већ и економске односе, рекао је министар Вучић.

Он је изразио захвалност представницима свих верских заједница и амбасадорима Израела и Мађарске, који су присуствовали данашњем догађају. Мислим да је ово први пут да заједно обележавамо данашњи дан у Новом Саду, а то показује да смо сви много учили и научили из својих грешака, уверени да другачије односе можемо да градимо у будућности, рекао је министар Вучић.

На данашњи датум обележава се сећање на трагични догађај у Другом светском рату, у којем је масовно страдало цивилно становништво. Ликвидација цивила у Новом Саду, од 21. до 23. јануара 1942. године, део је рације односно покоља Срба, Јевреја и Рома у јужној Бачкој, који су извршиле мађарске окупационе снаге. Током рације мађарске окупационе фашистичке власти убиле су, или живе гурнуле под лед залеђеног Дунава, између 1.300 и 1.700 углавном Срба, Јевреја и Рома, житеља Новог Сада, међу којима и велики број жена, деце и старих.
photoФОТОГАЛЕРИЈА