Министарство одбране Републике Србије
 
22.01.2013.

Обележeно 135 година рада Војне болнице у Нишу



У Нишу је данас одржана свечаност поводом обележавања 22. jануара – Дана Војне болнице Ниш и 135 година постојања те здравствене установе.

Честитајући празник, начелник Управе за војно здравство Министарства одбране Зоран Поповић је нагласио да никад неће бити заборављено ангажовање доктора и медицинских техничара Војне болнице у рату 1999. године и подсетио на потребу веће интернационалне кооперације и учешће војног здравства у мировним операцијама УН и ЕУ.

Управник Војне болнице Ниш, пуковник Радиша Витас је нагласио да је унапређење цивилно-војне сарадње сегмент који у наредном периоду захтева значајно унапређење, јер је Војна болница увек била и биће део свеукупног здравственог система у региону. Он је подсетио да та установа у мировним операцијама учествује од 1973. године, учешћем у мисијама УН на Синају и у Анголи, а данас ангажовањем у Конгу, Уганди и Сомалији.

Војна болница је знак добре сарадње доделила плакете ВМА Београд, команди Копнене војске, Клиници за кардиологију Клиничког центра Ниш и Институту за јавно здравље, као и захвалнице већем броју институција, предузећа и медија, док су најбољи у Војној болници добили признања и награде.

Делегације Војне болнице Ниш и Удружења за неговање слободарских традиција Србије положили су поводом празника венце на споменик палим тифусарима.