Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2012.

Обележавање годишњице Колубарске битке



Централна државна манифестација поводом обележавања 98. годишњице Колубарске битке одржана је данас у Лазаревцу.

Комеморација је почела одавањем државних и војних почасти код Спомен-цркве Светог Димитрија. Венце су положили премијер Владе Србије Ивица Дачић, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица, представници општине Лазаревац, амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Србији, бројних општина и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Венци су положени и код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца.

Испред Спомен-цркве Светог Димитрија, у чијој костурници почива око четрдесет хиљада страдалих српских и аустроугарских војника, председник Владе Србије Ивица Дачић поручио je да је дужност грађана Србије да негују сећање на жртве, али и да истрају у изградњи друштва заснованог на вредностима и идеалима хуманизма и ненасиља. Дачић је рекао да се сећањем на жртве предака слави живот, а не смрт.

"Нека и овај сусрет прерасте у још један апел за мир, разумевање и толеранцију међу народима, религијама и државама. На тај начин најправичније ћемо се одужити нашим заједничким прецима који су дали животе за слободу. Њихова жртва је безмерна, као што је и наша одговорност да наставимо у правилном смеру велика", рекао је Дачић.

Он је подсетио да је Колубарска битка ушла у историју као битка у којој је војска којој је предвиђан потпуни слом за кратко време реорганизована и прешла у контраофанзиву у којој је непријатељу нанела одлучујући пораз, а да се тактика генерала Живојина Мишића данас изучава на војним школама широм света.

Колубарска битка је највећи окршај српске и аустроугарске војске у Првом светском рату и вођена је у новембру и децембру 1914. године на фронту дугачком око 200 километара. Битка је завршена успешном контраофанзивом Прве армије српске војске под командом генерала Живојина Мишића.

У битки је из строја избачено око 165.000 српских војника, подофицира и официра, од чега је око 22.000 погинуло а око 91.000 је рањено. Аустроугарски губици били су знатно већи, будући да је из строја избачено више од 270.000 војника, подофицира и официра.

Захваљујући исходу битке, Централне силе су биле приморане да се и 2015. године боре на три фронта, Немачка је била приморана да знатан део својих потенцијала упути на Балкан, а због победе српске војске одложен је улазак Бугарске у рат.
photoФОТОГАЛЕРИЈА