Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2012.

Показна вежба о карактеристикама возила ФАП 1118



На аутодрому „Берановац“ код Краљева одржана је показна вежба чија је тема била приказ развоја, намене и техничким карактеристикама теренског возила ФАП 1118 у организацији Управе за општу логистику Сектора за материјалне ресурсе.

Према речима руководиоца вежбе, шефа одсека за саобраћај и транспорт Управе за општу логистику, пуковника др Жељка Ранковића, реч је о возилу које је званично уврштено у опрему Војске Србије и неопходно је да буде представљено колегама које ће га користити, као и колегама из струке и саобраћајне службе.

Показном вежбом, у оквиру четири радне тачке, управљање возилом у путним и теренским условима и савладавање препрека, извлачење и самоизвлачење возила, укрцавање и искрцавање војника у товарни сандук, као и пробне вожње учесника вежбе, сагледане су могућности првог теренског возила Војске Србије који има мотор са ЕУРО 3 нормама, АБС уређај и радијалне пнеуматике без унутрашњег пнеуматика.

До сада је уговорено 78 моторних возила ФАП 1118 БС/АБ 4x4, 4т, Војсци Србије је испоручено 68, док ће остала бити достављена следеће године.

Развојем поменутог возила и његовим усвајањем у систем наоружања и опреме Војске Србије, стекли су се услови да се у наредном периоду тим возилом замене неборбена моторна возила програма ТАМ, која се сада користе у Министарству одбране и Војсци Србије.

У намери да укажу на најважније карактеристике и одговоре на питања учесника, вежби су присуствовали и представници Војнотехничког института, као носиоца развоја возила, Техничко-опитног центра, као носиоца испитивања, и фабрике ФАП из Прибоја као произвођача возила.
photoФОТОГАЛЕРИЈА