Министарство одбране Републике Србије
 
12.12.2012.

Стручни скуп о учењу на даљину у систему одбране



У анекс сали Дома Гарде на Топчидеру данас је почео други стручни скуп „Учење на даљину у Министарству одбране и Војсци Србије“. Скупу присуствују ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране, генерал-мајор др Божидар Форца, начелник Школе националне одбране пуковник Миле Јелић, представници Краљевине Норвешке и припадници система одбране.

Ректор Универзитета одбране генерал Јевтић представио је присутнима развој и положај универзитета у систему одбране, његов тренутни положај у систему образовања и истакао да је данас најпрофитабилније улагати управо у образовање. Такође, ректор је напоменуо да је Војна академија, као високообразовна јединица Универзитета одбране, уз помоћ партнера из Краљевине Норвешке формирала Центар за симулације и учење на даљину.

- Одређене области које не захтевају практичан рад могу се организовати као курсеви који се реализују путем интернета. Полазници прате курсеве с радног места или од куће без одсуства с посла. Трошкови усавршавања образовања значајно се смањују. Може да се школује значајно већи број полазника и сви имају једнаке могућности за школовањем. Затим, потребан је мањи број наставника, и то је веома битно јер је наставник доступнији полазнику, нагласио је ректор.

Начелник Центра за симулације и учење на даљину пуковник др Горан Шимић је посебно поздравио госте из Норвешке, сараднике на заједничком пројекту, без којих би тешко успели да постигну резултате у тако кратком временском року.

Повод за организовање скупа је информисање носилаца функција планирања и реализације обуке и образовања у Министарству одбране и Војсци Србије с резултатима реализације пројекта учења на даљину и плановима за имплементацију у циљу унапређења процеса усавршавања и оспособљавања професионалних припадника система одбране током живота.

Циљ пројекта увођења учења на даљину у образовни процес припадника система одбране је осавремењивање војног образовања посредством примене напредних, првенствено информатичких технологија и омогућавање учења на даљину као једног од савремених система реализације наставе.