Министарство одбране Републике Србије
 
11.12.2012.

У Дому Војске представљена књига "Вишенаменски борбени авиони"



У Атријуму Дома Војске Србије данас је представљена књига „Вишенаменски борбени авиони“, потпуковника др Славише Влачића у издању Медија центра “Одбрана”.

Говорећи о значају књиге, командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Предраг Бандић рекао је да је она, пре свега, неопходна за младе ваздухопловце, а да је потпуковник Влачић, с обзиром на 15 година искуства у летачким јединицама и научном раду, кредибилан аутор.

- Циљна група која би требало да прочита ову књигу су људи који се баве ваздухопловном индустријом. Она треба да буде изазов за њих и да их иницира у ком правцу ваздуховпловна индустрија и истраживања у Србији треба да иду у будућности – истакао је генерал Бандић додајући да смо ми земља са стогодишњом традицијом ваздухопловства, али и са дугом историјом капацитета за производњу ваздухоплова, а да је у том делу указано на потенцијалне правце развоја.

Војни аналитичар Александар Радић, оценио је да је аутор искуства из богате каријере пренео у поменуто дело, а оно је уједно и синтеза искустава и погледа једне генерације наших ваздухопловаца.

- Реч је о првом целовитом раду који говори о тој проблематици и ми, практично, немамо, националну ваздушну публицистику. Књига је изашла у правом моменту – истакао је Радић додајући да је дефинисати вишенаменски борбени авион данашњице није ни мало једноставно, а у књизи може да се пронађе објашњење шта је заправо такав авион и шта се од њега очекује.

Према речима аутора који је шеф катедре Војног ваздухопловства на Војној академији, књига је резултат двадесетогодишњег научног рада у области ваојног ваздухопловства.

- Мотив за писање једног оваквог дела је вишеструк. Наиме, ми више од две деценије немамо одговараујућу литературу из области војног ваздухопловства, ни стручну а ни популарну, а литература из које кадети уче је скромна и застарела. Оно што је ову књигу издваја од осталих је то што она садржи податке добијене директно од произвођача ваздухоплова – истакао је потпуковник Влачић.

Он је објаснио да књигу чине два дела, први, стручнији, у коме се даје одговор на питање шта је то што данас одликује вишенаменски борбени авион, а други део је посвећен њиховом конкретном опису.