Министарство одбране Републике Србије
 
11.12.2012.

Словачка преузела улогу контактне амбасаде НАТО у Србији



У Амбасади Чешке Републике данас је одржана свечаност поводом завршетка мандата као контактне амбасаде НАТО у Србији и предаје дужности Амбасади Словачке Републике. Том приликом Њ.Е. амбасадор Словачке Јан Варшо преузео је мандат од Њ.Е. амбасадорке Чешке Хане Хубачкове.

Свечаности су присуствовали помоћник министра одбране за политику одбране Мирослав Јовановић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица, представници Министарства одбране, Министарства спољних послова, Војске Србије, амбасадори у Републици Србији и страни војни представници.

Амбасадорка Чешке захвалила је на сарадњи и подршци претходних година напомињући да је Србија постигла одличне резултате у сарадњи с НАТО. Она је пожелела много успеха наредној контактној амбасади, амбасади Словачке.

Нови мандатар, амбасадор Варшо, истакао је да ће наредне две године, као контактна амбасада НАТО, покушати да настави добру сарадњу какву је имала Чешка у протеклом мандату.

- Желимо да сарађујемо и с другим институцијама у Србији као и са седиштем НАТО у Бриселу. Безбедност и одбрана део су државне политике, и на том пољу нам је драго што су колеге из Чешке постигле напредак у оквиру програма Партнерство за мир. Ми ћемо наставити ту сарадњу с Министарством одбране, Министарством спољних послова, Народном Скупштином Републике Србије и неким невладиним организацијама, а поред тога и сарадњу наших земаља на пољу безбедности, не само у мултилатералној него и у билатералној сарадњи, истакао је амбасадор Словачке.

Амбасада Републике Чешке од 1. 1. 2009. године обављала је функцију контактне амбасаде НАТО у Србији. Контактна амбасада НАТО има кључну улогу у преносу информација између НАТО (и његовог Сектора за јавну дипломатију) и дате партнерске земље.