Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2012.

Промоција филма „Век одважних”



У Дому Гарде на Топчидеру организована је пројекција документарног филма ''Век одважних''посвећеног стогодишњици српског војног ваздухопловства.

Телевизијска публика ће то филмско остварење имати прилику да погледа 24. децембра на Првом програму Радио телевизије Србије у оквиру свечане академије поводом обележавања Дана Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, а припремљен је и ДВД на српском и енглеском језику.

Пројекцији су присуствовали министар одбране Александар Вучић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић са члановима колегијума, људи који су учествовали у стварању филма, припадници Министарства одбране и Војске Србије и представници јавног живота.

Министар Вучић је том приликом уручио макете ваздухоплова у знак захвалности члановима екипе која је учесвовала у стварању филма.

Како је, пожелевши добродошлицу, истакао командант Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, филм “Век одважних” хронолошки је приказ развоја српског војног ваздухопловства од његовог настанка до данашњих дана, уз све успоне и падове. Филм сведочи, додао је, о различитим друштвеним, историјским, економским и војним факторима који су у појединим периодима утицали на развој војног ваздухопловства на овим просторима.

Аутор филма је Слађана Зарић, редитељ је Филип Чоловић, новинар Весна Илић, директор фотографије Петар Вујанић, монтажери Иван Васић и Марија Богичевић, композитор Владимир Тошић, дизајнер звука Бојан Манговић, графички дизајн потписује Борко Ћирић, а 3Д анимацију Феникс креативни студио.

Пројекат је реализован у копродукцији ВФЦ ''Застава филм'' и Радио-телевизије Србије под покровитељством Министарства одбране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА