Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2012.

Конференција за новинаре поводом промоције филма „Век одважних“



Конференција за новинаре поводом промоције документарног филма ''Век одважних'', посвећеног стогодишњици српског војног ваздухопловства, одржана је данас у Дому Војске Србије.

О филму су говорили командант ВиПВО генерал-мајор Ранко Живак, ауторка филма Слађана Зарић, редитељ Филип Чоловић и директор Војнофилмског центра ''Застава филм'' потпуковник Мате Вујновић.

Генерал Живак подсетио је на јубилеј који обележава српско војно ваздухопловство, век постојања, и изразио захвалност ауторима филма јер је тешко сместити 100 година у мање од 100 минута.

- То је професионални изазов из ког је настао филм који на занимљив начин, технички врло дотеран, приказује историјат и развој српског војног ваздухопловства, који није равна узлазна линија него валовита, уз успоне и падове. То је филм складне композиције речи, слика, докумената и сведочења. Дакле, направљена је мозаична слика која треба да буде приказана широј јавности, рекао је командант ВиПВО и додао да је, из тих разлога, филм као медиј најбоља форма за приближавање садржаја широј публици.

Према речима генерала Живака, филм је посвећен генерацијама ваздухопловаца, који су током целе историје и развоја српског војног ваздухопловства били на висини задатка, затим онима који желе нешто да науче, јер је филм документарни, хронолошки и едукативни, и најширој јавности.

Потпуковник Вујновић рекао је да је Министарство одбране препознало значај тог пројекта, а допринос филму био је да се логистички, у стручном смислу, потпомогне реализација филма. Он је додао да је, да би се идеја аутора претворила у дело, требало прикупити значајну архивску грађу од разних кућа.

- Од самог настанка „Застава филма“, после Другог светског рата, архив је препун разним материјалима који сведоче о свим битним догађајима у ВиПВО. „Застава филм“ је хроничар система одбране, а посебно Ваздухопловства, о чему је снимљено 78 наставних филмова, рекао је потпуковник Вујновић.

Ауторка филма потврдила је да је пројекат био велики професионални изазов за њу.

- Имала сам дилему како направити филм о сто година авијације а да буде врло популаран и да свакоме буде разумљив. И то је био један од изазова који је мене мотивисао да кренем у целу ову причу, да направим филм о историји ваздухопловства који неће бити прихватљив и разумљив само заљубљеницима у авијацију него и „обичном гледаоцу“, рекла је ауторка филма и додала да је додатно мотивисао и податак о броју јубилеја српског војног ваздухопловства.

Филип Чоловић представио је филм „Век одважних“ из угла редитеља и истакао да га је поделио у три дела.

- Први и најтежи део би био онај почетни где смо ми имали највише интервенција, други је послератни у ком располажемо постојећим материјалом, и трећи, као најизазовнији, садашњост, јер је требало приказати авијацију и летове данас, рекао је редитељ.

Филм је реализован у копродукцији ВФЦ ''Застава филм'' и Радио-телевизије Србије под покровитељством Министарства одбране.

Редитељ филма је Филип Чоловић, новинар Весна Илић, директор фотографије Петар Вујанић, монтажери Иван Васић и Марија Богичевић, композитор Владимир Тошић, дизајнер звука Бојан Манговић, графички дизајн потписује Борко Ћирић, а 3Д анимацију Феникс креативни студио.