Министарство одбране Републике Србије
 
28.11.2012.

Посета потпредседника Владе Руске Федерације Рогозина



Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић састао се данас са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином. Након свечаног дочека и разговора у Палати Србија, министар Вучић и гост из Русије одржали су конференцију за новинаре у Великој ратној сали.

Говорећи о значају данашњег сусрета, министар Вучић је истакао да је то једна од најзначајнијих посета представника руске Владе Републици Србији у последњих неколико година, јер је реч о делегацији и политичког и привредног и војног типа у циљу унапређења односа двеју земаља.

- Србија и Русија су изузетно пријатељске земље и ми смо захвални Руској Федерацији што помаже Републици Србији да очува територијални интегритет, али смо истовремено жељни, а то је рекао бих обострана жеља, да унапредимо нашу како политичку, економску али и сарадњу министарстава одбране – истакао је министар Вучић додајући да руску делегацију чине најважнији представници руске индустрије, издвојивши представнике одбрамбене индустрије.

Како је најавио министар Вучић, током дана ће се разговарати о свим најважнијим питањима, а руској делегацији ће такође бити приказано све оно што Србија може да понуди и произведе када је реч о војно-економској сарадњи. Указао је, такође, да су формирани тимови у којима учествују представници комплетне наменске индустрије и свих оних који имају могућности да понуде нешто више.

- Намера нам је да размењујемо робу, да купујемо и продајемо, али и да заједнички производимо и да извозимо и на трећа тржишта заједно – нагласио је српски министар одбране најављујући да ће до 1. фебруара поменути тимови изаћи са комплетном анализом о унапређењу војно-економске сарадње. Током разговора, додао је, договорено је унапређење војно-едукативне, војно-економске и војно-војне сарадње.

Према речима потпредседника Владе Руске Федерације Рогозина, данас се не може говорити само о намерама, већ и о важним постигнутим резултатима, оцењујући да су у оквиру данашњих разговора са председником Николићем, председником Скупштине и првим потпредседником Владе размотрили многе теме као наставак августовских разговора са руским председником Путином.

- Сматрам да је доласком нове Владе на чело ове земље Русија добила поузданог и стабилног партнера у свим сферама сарадње, а ми даље треба да настављамо да унапређујемо ту сарадњу – нагласио је Рогозин.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на питања новинара, министар Вучић је најавио да ће до краја године у Великој Плани бити отворена нова фабрика у којој ће се производити неколико модела верзија борбених оклопних возила за извоз у Кенију и Бангладеш, за потребе Војске Србије, као и финализацију „Норе“.

- Очекујемо да направимо коначни договор са руским партнерима да они дају шасије и каросерије, а ми компоненте за разне врсте борбених возила. У почетку ће у тој фабрици радити око 130 људи, а очекујемо да до јуна идуће године буде, по нашем прорачуну, 192 запослена – нагласио је министар Вучић додајући да, када је реч о евентуалној набавци борбених авиона из Русије, у руској делегацији која борави у српској престоници су и представници Уједињене ваздухопловне корпорације МиГ-Сухој и да су одређене понуде које је Србија тражила још 2010. године сада стигле.

- Разговарано је о начинима и могућностима унапређења наших одбрамбених моћи – поручио је министар Вучић и додао да је руска страна заинтересована за муницију, експлозив и барут и за развој стрељачког наоружања, а разговарали су и о заједничком изласку на треће тржиште.

Рогозин је новинарима рекао да је руководство те земље разматрало реализацију поменутих пројеката уз оцену да је Србија у потпуности способна за производњу војне опреме, имајући у виду да је суштина у начину модернизације узорака наоружања и војне опреме. Он је додао да постоји план заједничке производње, како за руско, тако и за тржиште трећих земаља, пре свега муниције.

- Све то ће бити унето у садржај протокола о сарадњи који ћемо потписати – истакао је Рогозин оцењујући да данашњи преговори одговарају националним интересима обеју земаља.

Осврнувши се на данашње разговоре, Рогозин је истакао да је реч о првим резултатима контаката, а како је нагласио, дуго није било контаката два министарства одбране. Он је додао да би требало потписати споразум о сарадњи, а у будућности и Декларацију о заједничкој стратешкој сарадњи Русије и Србије, поручујући да је најважније успоставити свеобухватну сарадњу.

У наставку посете, руска делегација предвођена потпредседником Владе Дмитријем Рогозином присуствовала је у касарни "Топчидер" представљању капацитета наменске индустрије наше земље.
photoФОТОГАЛЕРИЈА