Министарство одбране Републике Србије
 
27.11.2012.

Предавање министра одбране Италије Ђампаоло Ди Паола у Дому Војске



У наставку посете српској престоници, министар одбране Италије Ђампаоло Ди Паола одржао је вечерас предавање „Од глобалног ка локалном – безбедносни изазови и одговори“ у Великој сали Дома Војске Србије.

Том приликом, министар Ди Паола, указао је на значај визионарске политике како у Италији, тако и у Србији и у Европи у целости, нарочито у време кризе која се још увек осећа. Уз то, како је нагласио, у глобалном свету, ствари и проблеми не смеју се сагледавати само из локалне перспективе, већ се мора имати шира, глобална, слика да би се дошло до најоптималнијих и дугорочних решења.

Према речима италијанског министра одбране, Европа је данас на раскрсници, и прави је тренутак за увођење новог сета правила како би се изградила јача и целовитија породица европских земаља, што, како је оценио, није лако имајући у виду фискална ограничења.

Говорећи о актуелним безбедносним питањима, министар Ди Паола је истакао да национална безбедност није нешто што треба да решава министарство одбране и војска у једној земљи, већ влада, указујући да је сада право време да се подигне свест о том питању.

Као посебан наставак другог Београдског безбедносног форума, предавање су организовали Београдски центар за безбедносну политику, Европски покрет у Србији и Београдски фонд за политичку изузетност у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије и уз подршку Програма Уједињених нација за развој.

Скупу су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора, невладиних организација и академских институција.